c S
Vrednost industrijske proizvodnje lani višja 4,6 odstotka 11.02.2019 11:26 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje je lani narasla za 4,6 odstotka. Višji kot v predhodnem letu sta bili vrednost proizvodnje v predelovalnih dejavnostih in vrednost proizvodnje v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, ki sta narasli za pet oz. 1,2 odstotka. Nižja je bila vrednost v rudarstvu, kjer je upadla za 1,6 odstotka.

Rast vrednosti industrijske proizvodnje je bila sicer lani za 3,4 odstotne točke počasnejša kot v predhodnem letu, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Prihodek od prodaje v industrijski proizvodnji je lani prav tako narasel za 4,6 odstotka - v rudarstvu je narasel za 0,9 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 4,2 odstotka. Prihodek je bil višji v vseh namenskih skupinah proizvodov, dvig pa je bil najizrazitejši v proizvodnji izdelkov za investicije, kjer je narasel za 9,6 odstotka.

Vrednost industrijske proizvodnje je bila samo decembra sicer za 1,5 odstotka nižja kot v prejšnjem mesecu. To je bilo na mesečni ravni drugo zaporedno znižanje. Nižja je bila tudi v primerjavi z decembrom predhodnega leta, in sicer za 3,1 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji decembra na mesečni ravni nižji za 2,5 odstotka, na letni pa za 4,2 odstotka. Nižji je bil predvsem zaradi nižjega obsega prodaje v predelovalnih dejavnostih na tujem trgu.