c S
Zaposleni v Snagi opozarjajo na netransparentno pripojitev k Vo-Ki 11.02.2019 11:02 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Zaposleni v ljubljanskem javnem podjetju Snaga opozarjajo, da nameravana pripojitev njihovega podjetja k javnemu podjetju Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka) poteka netransparentno, neargumentirano in brez poglobljenih analiz. Zaskrbljeni so tudi, ker se "tako velike stvari odvijajo tako na hitro in v izjemno kratkih časovnih rokih".

Gradivo za pripojitev s predlaganimi sklepi, ki ga je pripravil Javni holding Ljubljana, nosi datum 30. januar 2019, v gradivu pa je navedeno, da že 12. februarja zaseda nadzorni svet holdinga, dva dni pozneje pa skupščina družbe Javni holding Ljubljana, pri čemer naj bi po navedbah zaposlenih oba organa na sejah dala soglasje k pripojitvi Snage k Vo-Ki.

Kot so v pismu, ki so ga naslovili na predsednika vlade Marjana Šarca, ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in predsednika Boruta Pahorja, zapisali Svobodni sindikat Snaga, Sindikat KNSS Neodvisnost in svet delavcev, glede na potek dosedanjih aktivnosti in vsebino gradiva "zaznavajo zelo zaskrbljujoča dejstva, ki vzbujajo resne dvome o strokovnem pristopu in pomisleke glede gospodarnosti in učinkovitosti načrtovane pripojitve".

Med drugim se sprašujejo, s kakšnim namenom Snaga o poteku in obliki načrtovane spremembe ni bila niti obveščena, kaj šele vključena v proces. Opozorili so tudi, da v gradivu o pripojitvi niso navedene nobene analize in finančni učinki, ki bi bili podprti s konkretnimi številkami, finančnimi projekcijami, oprijemljivimi podatki ali primerjavami, ki bi utemeljevali nujnost in smotrnost pripojitve Snage k drugi družbi. Zaposleni se v pismu sprašujejo, ali so bile analize sploh narejene.

"Drži, da se je Snaga znašla v finančnih težavah, ki v nobenem pogledu niso posledica negospodarnega ali neučinkovitega upravljanj a podjetja," so zapisali predstavniki zaposlenih, pri čemer so izpostavili, da je izguba nastala zaradi dveh objektivnih razlogov, na katere pa Snaga nima vpliva. Prvi razlog so visoki stroški za oddajo goriva, ki nastaja v RCERO Ljubljana, drugi razlog pa so nizke položnice za ravnanje z odpadki, ki ne pokrijejo stroškov.

Ker določanje cene ni v pristojnosti Snage, bi odločitev o uravnoteženju stroškov in prihodkov moral sprejeti lastnik, so poudarili. "Če bi se pristojni organ odločil ceno povišati za samo l0 odstotkov, bi se povprečni strošek na gospodinjstvo zvišal za 82 centov, na letni ravni pa bi bil prihodek Snage višji za 1,55 milijona evrov," so dodali.

V pismu so navedli še, da je predvidena pripojitev naprednejšega in večjega podjetja, saj je v Snagi skupaj zaposlenih 582 ljudi, v Vo-Ki pa 346. Skrbi jih, da bo tisto, kar naj bi po pripojitvi od Snage še ostalo, pomenilo veliko in nepovratno nazadovanje.

"Opuščanje široko prepoznanih kvalitetnih pristopov in pripajanje k podjetju z bistveno manj referenčnimi procesno-organizacijskimi pristopi vsekakor to nakazuje. Nobenega dvoma ni, da na področjih, kjer Snaga ima vpliv na poslovanje, deluje učinkovito in zmanjšuje stroške," so dodali.

V pismu so pozvali naslovnike pozvali, naj uporabijo vpliv in moč, da se reorganizacija podjetja, če je že potrebna, izpelje drugače, bolj premišljeno in strokovno premišljeno in s pozitivnimi učinki za vse deležnike.

Snaga je sicer lani po prvi oceni poslovala z izgubo v višini 5,7 milijona evrov, medtem ko je Vo-Ka zabeležila 15.507 evrov dobička.