c S
Fides napoveduje boj za ureditev položaja zdravnikov na vseh ravneh 08.02.2019 07:09 Ljubljana, 07. februarja (STA) - V zdravniškem sindikatu Fides so danes izrazili podporo zdravnikom na primarni ravni. Predlagali bodo spremembo uredbe o povečanem obsegu dela, ki se bo nanašala izključno na delo zdravnikov po standardih in normativih, tako za primarno kot tudi sekundarno in terciarno raven. Še ena njihova zahteva pa bo izstop iz enotnega plačnega sistema.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je na novinarski konferenci po seji glavnega odbora sindikata izrazil pričakovanje, da se bo že v letošnjem letu spoštovalo načelo, da eni družinski ambulanti pripada 1895 glavarinskih količnikov in je za to tudi zagotovljeno stoodstotno plačilo. Število opredeljenih bolnikov lahko to presega le do 30 odstotkov, in še to samo pod pogojem, da se zdravnik s tem strinja. Če se ne, bo zdravnik naredil toliko, kot mora po modri knjigi, je dejal Kuštrin.

Po njegovih besedah standardov in normativov niso sprejeli za to, da bi jih ljudje presegali in zaslužili več, ampak da bi postopno prišli do tega, da bi se jih držali. So pa prepričani, da morajo biti tisti zdravniki, ki morajo delati več, ustrezno nagrajeni. Tega pa se žal ne da spremeniti v kolektivni pogodbi, kot je omenjal minister.

Zato bodo pripravili predlog omenjene uredbe. Ministru za zdravje Samu Fakinu ga bodo predali v roku 14 do enega meseca in pričakujejo, da bo z njim soglašal. "To bo prvi korak, zgolj obliž, da smo se sploh pripravljeni pogovarjati o sodelovanju," je dejal predsednik Fidesa, pri čemer je opozoril, da ta hip niso izpolnjeni niti pogoji, zaradi katerih so pred dvema letoma stavko prekinili.

Pri tem je napovedal, da bodo na bližnji konferenci sindikata sprejeli "zelo radikalne" odločitve. "Ali bo ta država šla v spremembo zdravstvenega sistema, ki bo postal dober tako za uporabnike kot izvajalce ali pa bo prišlo do konflikta," je dejal. Pri tem pa je ugotavljal, da politika zdravje in bolnike zlorablja pred volitvami, ko je treba kaj narediti, pa ne naredi nič.

Po njegovih besedah so zaskrbljeni, ker se jim zdi, da ta vlada kot vse prejšnje v zadnjih desetih letih ni sposobna narediti takih reform, ki bi omogočale, da bi bila dostopnost zdravstvenega sistema primerna srednjeevropski državi. "Naše zdravstvo postaja vse manj javno in vedno bolj državno, kar pomeni, da je vedno manj učinkovito," je ugotavljal.

Zdravniki na primarni ravni ne morejo opravljati svojega dela z empatijo in dovolj poglobljeno, ker za to nimajo časa. Razmere so slabe tudi na sekundarni in zlasti terciarni ravni, je opozoril Kuštrin. V ilustracijo je navedel primer mariborskega kliničnega centra, kjer manjka 70 zdravnikov specialistov. In sprašuje se, kako lahko ob takšnem manjku zdravnikov institucija ob zdravljenju bolnikov izvaja še pedagoško in znanstveno raziskovalno delo.

Sicer pa bo po njegovih besedah ena njihovih najtežjih zahtev gotovo izstop iz obstoječega plačnega sistema javnega sektorja, ki je po njegovih besedah anomaličen že od vsega začetka, z vsako spremembo pa že bolj. "Če misli minister spremeniti upravljanje in vodenje javnih zdravstvenih zavodov po nekem evropskem modelu, to avtomatično pomeni izstop iz obstoječega plačnega sistema, ki je pravzaprav samoupravni sporazum o plačah. Ta plačni sistem je dober za povprečne in podpovprečne, za vse, ki so malo boljši od povprečja, ta plačni sistem ne more biti dober," je prepričan.

"Zdravnik v kliničnem centru, ki je nocoj presadil srce, ima 2500 evrov neto plače za redno delo, njegov kolega, ki prihaja iz Češke, pa ima 2500 evrov na dan," je med drugim navedel in dodal, da bo treba zdravnike v terciarnih institucijah, če želimo te ohraniti, bistveno bolje nagraditi, kot so drugod, kjer so tudi boljše plačani od politikov.