c S
Za GZS podatki o decembrski blagovni menjavi pričakovano šibki 08.02.2019 07:09 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Podatki o blagovni menjavi Slovenije za mesec december so bili po besedah glavnega ekonomista pri Analitiki GZS Bojana Ivanca pričakovano šibki. Izvoz je bil medletno višji za dva odstotka, uvoz pa za šest odstotkov, je zapisal in dodal, da v prihodnjih mesecih na GZS pričakujejo, da bo rast izvoza znašala med tremi in štirimi odstotki.

Kot je zapisal glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), gre decembrske podatke pripisati tako nižjim cenam energentov, kot dejstvu, da je bil december 2017 eden od rekordnih mesecev in je bilo to mejo "zgodovinsko gledano" težko preseči.

Izvoz v države EU je bil decembra skoraj enak kot v predhodnem letu, medtem ko je bil v države nečlanice višji za skoraj sedem odstotkov. To je po navedbah Ivanca povsem skladno s trendi nižje gospodarske aktivnosti v območju evra, ki so bolj izraziti od zadnjega četrtletja 2018 naprej.

V celem letu 2018 se je izvoz povečal za 9,2 odstotka, uvoz pa za 11 odstotkov, kar je posledica rasti domačih investicij in potrošnje, ki sta ključno prispevali k temu, da se uvoz krepil hitreje.

"V prihodnjih mesecih pričakujemo, da bo rast izvoza znašala med tremi in štirimi odstotki. Ocenjujemo, da bi bil lahko izvoz avtomobilske verige v kakšnem mesecu celo medletno negativen, saj so bili januarski podatki na evropskem nivoju v tem sektorju najslabši v zadnjih šestih letih," je še zapisal.

Izpostavil je tudi napoved Evropske komisije, ki je znižala napoved za Slovenijo. Kot je zapisal, v luči splošnega znižanja napovedi za države EU, Slovenija temu pričakovano ni mogla ubežati. Slovenski BDP naj bi po njihovi oceni v letošnjem letu zrasel za 3,1 odstotka, kar je za 0,2 odstotni točki manj, kot so o predvideli v lanski jesenski napovedi.

Ivanc je izpostavil, da se bo verjetno pritisk na članice EU glede predstavljenih osnutkov proračunov za leti 2019 in 2020 povečal, saj so ti temeljili na bolj optimističnih napovedih, tako glede realne rasti kot inflacije, ki sta dva ključna vhodna podatka za napoved davčnih prilivov ter javnih izdatkov.