c S
OZS: Bolniško nadomestilo od četrtega dneva bolniške za vse samozaposlene 08.02.2019 07:09 Ljubljana, 07. februarja (STA) - V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pozdravljajo prizadevanja poslancev Levice, da se samozaposlenim v kulturi omogoči bolniško nadomestilo od četrtega dneva bolezni dalje. Vendar pa ob tem želijo, da se tudi samozaposlenim v obrti in podjetništvu zagotovi enake pravice na področju zdravstvene in socialne varnosti.

Enake pravice, kot jih Levica zahteva za samozaposlene v kulturi, naj veljajo tudi za številne samozaposlene osebe v obrti in podjetništvu, so danes sporočili iz OZS. Po sedanji ureditvi je samozaposlen obrtnik ali podjetnik, ki zboli, 30 delovnih dni namreč dobesedno prepuščen sam sebi.

"V praksi to pomeni skoraj mesec in pol neplačane bolniške. Ker pa je zaradi bolezni v tem času nezmožen za delo, tudi nima nobenih prihodkov, a mora kljub temu državi plačati vse prispevke," so poudarili.

Ob tem je predsednik OZS Branko Meh navedel, da v tem času obrtnik od države ne dobi ničesar, niti nima zaposlenih, ki bi lahko v času njegove bolezni opravili posel. "Zato so mnogi samozaposleni obrtniki in podjetniki primorani bolni delati, da lahko plačajo prispevke državi," je poudaril.

Sedanja ureditev za številne samozaposlene obrtnike in podjetnike namreč predstavlja hudo finančno breme in osebno stisko, zato bi morali čim prej to področje urediti za vse. Vsi samozaposleni si namreč zaslužijo zdravstveno in socialno varnost, so dodali.

V Levici želijo namreč z zakonskimi spremembami urediti bolniško nadomestilo za samozaposlene v kulturi od četrtega dneva bolezni naprej. Predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi so po besedah Violete Tomić pripravili pred kulturnim praznikom, "ko se vsaj enkrat na leto zavemo, da sta pomembni kultura in umetnost".