c S
Zaposleni v hoški Magni opozorili na negotovost, Marinček na pritiske 08.02.2019 07:09 Hoče, 07. februarja (STA) - Na negotovost glede zagona proizvodnje v novo zgrajeni Magnini lakirnici v Hočah so danes opozorili tudi predstavniki trenutno že okoli 200 zaposlenih. Kot so dejali v izjavi za javnost, so v podjetje prišli, da bi delali, zdaj pa ne vedo, ali bo do tega zaradi zapletov z okoljevarstvenim dovoljenjem sploh prišlo.

Kot je povedal Jure Šafner, ki je v Hoče prišel iz graške tovarne in dela kot planer, bi morali že naslednji teden začeti s poskusno proizvodnjo, v javnosti pa slišijo, da prihaja do težav zaradi pritožbe na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja.

"Za nas to pomeni negotovost. Nekdo na drugi strani Slovenije se je odločil igrati politične igre na naš račun. Vem, da so nekatera vprašanja še odprta in prav je da se rešijo, vendar osebno pričakujem drugega otroka, odplačujem kredit, zdaj pa, namesto, da bi se veselil vseh teh stvari, čakam, kaj se bo zgodilo," je dejal Šafner.

Podobnega mnenja je bila tudi poslovna sekretarka v podjetju Nataša Vidovič, ki je veliko v stiku z zaposlenimi, ti pa večkrat sprašujejo, kaj se dogaja in ali se morajo res bati, da bi spet ostali brez službe. Tudi njo poleti čaka rojstvo, zdaj pa živi v strahu, če bo sploh še imela službo, ko se vrne s porodniške.

Na to, da je v podjetju veliko delavcev z različnimi ozadji in okolji, je opozoril tudi Urh Klevže, zadolžen za upravljanje z objektom, ki je prišel v Magno iz drugega podjetja, kjer je imel zelo stabilno službo. Ker je v novi zaposlitvi videl velik izziv, se je odločil za novo delovno mesto, zdaj pa se sprašuje, ali je ravnal prav ali ne.

V podjetju se po njegovih besedah že širijo različne govorice, tudi da obstajajo že rezervni načrti, po katerih bi določene aktivnosti preselili nazaj v Gradec.

Ta teden je z zaposlenimi govoril tudi prvi mož hoške tovarne David Adam, ki jih je seznanil z dejstvi, da prihaja do določenih zapletov, negotovost da je upravičena, a jim je zagotovil, da delajo vse na tem, da bo projekt stekel in da bodo zaposleni lahko opravljali svoje delo.

Svoj današnji poziv so po njegovih besedah naslovili na celotno javnost, predvsem pa na vse nasprotnike Magninega projekta, ki bi morali razumeti, da so na drugi strani tudi ljudje, ki bi radi in si želijo delati pri delodajalcu, kakršnih v Sloveniji ni veliko. Ob tem so tudi poudarili, da je podjetje izpolnilo vse zahteve in želje okoljevarstvenikov, zato ne razumejo, kaj naj še naredijo.

Čeprav zaposleni niso konkretno navedli, komu je uperjen poziv, je jasno, da leti predvsem na novomeško okoljsko organizacijo Rovo in njenega predstavnika Gorazda Marinčka, ki je vložil ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje in v primeru zavrnitve že vnaprej napovedal tožbo na upravnem sodišču.

Slednji je danes za STA povedal, da pri ugovoru vztraja, saj je slovensko zakonodajo potrebno spoštovati, torej tudi zakon o vodah, ki prepoveduje gradnjo takih objektov na vodovarstvenih območjih. Že pred časom je tudi predlagal, da država, če meni, da v tem primeru to ni potrebno, dopolni poseben zakon o Magni.

Ob tem je dodal, da je deležen vse večjih pritiskov, danes naj bi jim kurirji z različnih delov države prinašali ponudbo v višini 100.000 evrov za večletno financiranje dejavnosti društva, če bi Rovo umaknil pritožbo.

Ponudbe ne mislijo sprejeti, je pa jasno povedal, da gre za poskus korupcije, ki naj ga obravnavajo za to pristojni organi. Pri tem, kot je dodal, utemeljeno domneva, da naj bi ponudba do njih prišla po naročilu Magnine PR agencije, to pa je od vsega začetka agencija Pristop.

Glede očitkov, da je zaradi njihovih pritožb ogrožen celoten projekt in načrtovani zagon proizvodnje, je Marinček še dodal, da zakonodaja investitorju, če mu zmanjkuje časa za dopolnitev zakona, omogoča pridobitev dveh polletnih začasnih dovoljenj za obratovanje.

Na obtožbe so se medtem odzvali v Pristopu, kjer so za STA zatrdili, da niti sami niti njihov partner niso ponujali niti obljubljali finančnih ali drugih nagrad v zameno za konstruktivnejši odnos društva Rovo. "Takšna poslovna praksa je nesprejemljiva, tako kot je nesprejemljivo vsebinsko neutemeljeno oviranje gospodarskega razvoja regije, ki takšen razvoj izrazito potrebuje," so še dodali v agenciji.

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je v izjavi novinarjem po današnjem koalicijskem srečanju izrazil upanje, da ti dogodki ne bodo zaustavili zagona Magne. O tem z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in okoljskim ministrom Juretom Lebnom iz kvote SMC sicer še niso govorili, a pogovor načrtujejo.

Zorčič je dejal, da bo treba resno razmisliti o tem, katere so tiste nevladne organizacije, ki zastopajo javni interes in katere ne. Po njegovem bi bilo smiselno področje prevetriti v smeri, da bodo to res kompetentne in odgovorne organizacije.