c S
Šketa s predstavnikom EIB tudi o Teš 6 08.02.2019 09:09 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Generalnega državnega tožilca Draga Šketo je danes obiskal vodja oddelka za preiskovanje goljufij Evropske investicijske banke (EIB) Bernard O'Donnell, s katerim sta spregovorila o preiskavah v zvezi z vlaganji EIB v infrastrukturne projekte v Sloveniji. Ena od tem pogovora je bil tudi odprt postopek v zadevi Teš 6.

Kot so še sporočili iz vrhovnega državnega tožilstva, sta Šketa in O'Donnell spregovorila o preiskovanju v zvezi z vlaganji omenjene banke v infrastrukturne projekte v Sloveniji, kjer bi potencialno lahko prihajalo do kaznivih dejanj na škodo EIB.

Trenutno največji infrastrukturni projekt v Sloveniji, pri katerem naj bi sodelovala EIB, je drugi tir. Pogovori med vlado in predstavniki EIB še potekajo, predsednik banke Werner Hoyer je konec januarja pojasnil, da se v EIB zavedajo strateškega pomena projekta drugi tir Divača-Koper, kot izziva, ki sta pri odločanju o financiranju projekta pomembna za EIB, pa je izpostavil konkurenco v regiji in izjemno tehnično ambicioznost.

Šketa je s sogovornikom spregovoril tudi o Teš 6, za katerega je 440 milijonov evrov vredno posojilo z državnim poroštvom prispevala EIB.