c S
Ministrstvu za delo ne bo treba pripraviti poročila o zaostankih na centrih 08.02.2019 09:09 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Odbor DZ za delo je na zahtevo SDS obravnaval vprašanje zaostankov pri vlogah za letne pravice na centrih za socialno delo. A predlaganega sklepa, po katerem bi moralo ministrstvo za delo pripraviti poročilo o zaostankih po posameznih pravicah, ni sprejel.

Žan Mahnič iz SDS je v imenu predlagateljev za sklic nujne seje dejal, da je bilo decembra lani na ljubljanskem centru nerešenih še 6000 vlog. Po njegovih besedah bi bilo prav, da bi pogledali, kdo je odgovoren za nastalo situacijo.

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je spomnila, da je na ministrstvo prišla 14. septembra lani in reorganizacije centrov, ki se je takrat že začela in zaradi katere je prišlo do zaostankov, ni mogla več ustaviti.

Na centrih za socialno delo (CSD) so delali tudi popoldne in ob koncih tedna, da bi prišli na tekoče, oktobra pa je bil odobren dodaten izplačilni dan za državne štipendije, je spomnila.

Do konca novembra lani so večinoma vsi centri začeli poslovati brez zaostankov, največ zamud pa je bilo še vedno na centru v Ljubljani. Decembra je zato izdala sklep, s katerim je prerazporedila nerešene vloge po ostalih centrih. Od približno 6000 so jih drugim centrom poslali približno 4000. Zdaj so ostale le še vloge, kjer je treba počakati na priloge, je zagotovila.

Spomnila je, da bo na centrih 73 novih zaposlitev. "Največ jih bo šlo na ljubljanski in mariborski center," je dejala.

Prejšnja ministrica za delo Anja Kopač Mrak je poudarila, da sistem centrov nikoli ni bil reformiran. Celotna reorganizacija je bila zelo kompleksen proces, ki je intenzivno trajal dve leti. Glede očitkov o neprimernem začetku reorganizacije, ki je bil postavljen na 1. oktober lansko leto, pa je opozorila, da je bila to odločitev celotne projektne skupine, ne pa samo nje.

Pri varuhu človekovih pravic so podprli odločitev za reorganizacijo centrov, je dejala varuhinja Vlasta Nussdorfer. "Ljudje v stiski potrebujejo hiter nasvet, čim manj administracije in čim hitrejšo pomoč," je izpostavila.

V Skupnosti CSD Slovenije pa kot ključni razlog za zaostanke vidijo pomanjkanje kadra. Premalo ga je vsaj tretjino, menijo.

V koaliciji so ocenili, da je bila reorganizacija kljub neljubim težavam nujna. "Vsaka reorganizacija je težava in nikoli ni mogoče zadovoljiti vseh želja," je dejal predsednik odbora Vojko Starović iz SAB.

"Način priprave celotnega projekta ni bil pravi," je dejala Janja Sluga iz SMC. Nova ministrica je takoj ukrepala, za kar ji je treba izreči vse pohvale, je menila.

Kopač Mrakova je zelo velika strokovnjakinja in kot ministrica za delo je izvedla številne ukrepe, ki so pozitivno vplivali na socialo državo, je dejal Marko Koprivc iz SD. Reorganizacija je bila nujna, da bi bili socialni delavci lahko več na terenu. Zaostankov na centrih ni več, kadrovska podhranjenost pa se odpravlja, je opozoril.

Roki pri izdajanju odločb o pravicah iz javnih sredstev so bili prekoračeni tudi v preteklosti, je poudaril Aljaž Kovačič iz LMŠ. Zdaj zaostankov ni več in prizadevati si je treba, da se take težave ne bodo ponovile, je pozval.

V Levici so menili, da bi bil pravi način za reševanje socialnih stisk uvedba univerzalnega temeljnega dohodka. Le na tak način bi bilo po besedah Primoža Siterja mogoče odpraviti ponižujoče prošnje za denarno socialno pomoč.

V opozicijskih SDS in NSi pa so bili tudi v razpravi kritični. Kopač Mrakova je reorganizacijo izvedla "kot politično odločitev, zaposleni na centrih pa so postali žrtev njenega sistema", je dejala Karmen Furman (SDS). Iva Dimic iz NSi pa je poudarila, da je "stroka opozarjala na pasti reorganizacije".