c S
V zdravniških organizacijah kritično do ocen ministrstva glede stanja v zdravstvu 08.02.2019 19:09 Ljubljana, 07. februarja (STA) - V Koordinaciji zdravniških organizacij so se danes ostro odzvali na oceno ministrstva za zdravje Sama Fakina, da razmere v zdravstvu niso kritične. Želijo si, da si ministrstvo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) slike o stanju ne bi ustvarjala samo na podlagi številk, ampak bi poznala tudi zgodbe zdravnikov iz ordinacije.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek-Travnik je poudarila, da številke niso vse in da način, kot jih predstavlja ministrstvo, ne vodi k rešitvam, ampak se bodo problemi samo še zaostrovali. Zdravstvo se mora začeti urejati na podlagi standardov in normativov tako za zdravnike kot medicinske sestre, so po njenih besedah enotni v zdravniških organizacijah.

"Jezi nas, da od oktobra, ko smo dobili prve pozitivne impulze s strani nove vlade in ministrstva, do danes ni prišlo do nobenega bistvenega premika in na hitro sprejeti zakoni iz prejšnjega mandata ostajajo. Zlasti zakona o pacientovih pravicah in zdravstveni dejavnosti hromita tako primarni kot bolnišnični nivo," je opozoril predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina.

Ministrova naloga ni ohranjanje zdravstvenih domov pri življenju, ampak zagotavljanje varne, strokovne, zanesljive in kakovostne zdravstvene storitve za bolnike, je bil kritičen predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik. "Statistika je segedin golaž. Eni jejo zelje, eni pa meso," se je odzval na Fakinove navedbe o obremenjenosti zdravnikov in dodal, da bosta ministrstvo in ZZZS uspela dobiti podatke, ki bodo pokazali, da je vse skoraj idealno. Po Dovnikovih besedah bi bolniki lahko dobili mnogo več, če bi tisti, ki imajo vzvode za sprejemanje odločitev, poslušali tiste, ki vsak dan delajo z bolniki.

Ministrstvu med drugim predlagajo, naj naredi primerjavo, koliko časa je zdravnik porabil za administriranje pred desetimi leti, in koliko časa porabi danes. "Če bi k temu dodali še analize, kako je na ta močno podaljšan čas vplivala zakonodaja iz leta 2017, bi lahko sami našli pot, kako krizo zmanjšati," je še predlagala predsednica zdravniške zbornice.