c S
Nemški izvoz lani znova z rekordom 09.02.2019 09:01 Wiesbaden, 08. februarja (STA) - Nemški izvoz je lani dosegel peti letni rekord, čeprav se je njegova rast precej upočasnila. Izvoz se je lani povečal za tri odstotke, predlani za več kot šest odstotkov, in lani skupaj dosegel 1317,9 milijarde evrov. Nemške izvoznike so težave pestile zlasti ob koncu lanskega leta.

Izvoz se je decembra lani v primerjavi z decembrom predlani zmanjšal za 4,5 odstotka, šibka pa je bila rast tudi novembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Industrija je zaskrbljena zaradi upočasnjevanja rasti svetovnega gospodarstva, trgovinskih sporov in nepredvidljivosti brexita.

Tudi uvoz je lani dosegel rekordno raven. Povečal se je za 5,7 odstotka na 1090 milijarde evrov. Ker je rasel hitreje od izvoza, se je zunanjetrgovinski presežek v letni primerjavi zmanjšal z 247,9 milijarde na 227,8 milijarde evrov, je objavil nemški statistični urad Destatis.

V Nemčiji napovedujejo, da bo izvoz rasel tudi letos. V nemškem zunanjetrgovinskem združenju napovedujejo, da bo ta rast letos dosegla do tri odstotke.