c S
Italija drsi v primež recesije 09.02.2019 19:01 Rim, 08. februarja (STA) - Najnovejši podatki o padcu industrijske proizvodnje v Italiji nakazujejo, da bi država, ki je v zadnjem lanskem četrtletju zdrsnila v recesijo, krčenje obsega BDP lahko beležila tudi v letošnjem prvem četrtletju. Ob tem se povečuje tveganje, da bo gospodarstvo stagniralo vse leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italija je decembra lani zabeležila največji padec industrijske proizvodnje v zadnjih šestih letih. Ta je na letni ravni padla za 5,5 odstotka, na mesečni pa se je v četrtem znižanju zapored zmanjšala za 0,8 odstotka, je objavil italijanski statistični urad.

Evropska komisija je v četrtek v novi napovedi rasti napovedala, da bo Italija letos zabeležila 0,2-odstotno rast, kar je najnižja številka med vsemi 28 članicami. To otežuje njene načrte po izpolnjevanju ciljev na področju proračunske discipline in dolga.

Italijanska populistična vlada želi spodbuditi rast ukrepi iz socialne in pokojninske reforme, a ekonomisti dvomijo, da ji bo uspelo. Tako menijo, da je vse bolj verjetno, da se bo zmanjševanje obsega BDP v začetku letošnjega leta nadaljevalo.