c S
Nafta cenejša 11.02.2019 08:55 Singapur, 11. februarja (STA) - Cene nafte so se danes znižale. Naftni trgovci med razlogi navajajo skrbi zaradi morebitne upočasnitve gospodarske rasti, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Severnomorska nafte brent, ki bo dobavljena aprila, je zjutraj stala 61,85 dolarja, kar je 25 centov manj kot ob koncu trgovanja v petek. Cena za 159-litrski sod teksaške lahke nafte za dobavo v marcu se je glede na petek znižala za 47 centov na 52,25 dolarja.

Na cene nafte že nekaj časa pritiskajo skrbi o ohlajanju gospodarstva. Na to kažejo številni gospodarski kazalniki, objavljeni v minulih tednih, mednarodne organizacije so znižale napovedi glede gospodarske rasti. Manj gospodarske aktivnosti bi pomenilo manj povpraševanja po nafti, zato so cene pod pritiskom, poroča dpa.

Dodatno cene niža negotovost glede ameriško-kitajski trgovinskih pogovorov, ki se bodo nadaljevali ta teden v Pekingu. Če strani ne bosta dosegli dogovora, bodo 1. marca začele veljati višje ameriške carine na 200 milijard dolarjev kitajskih izdelkov.