c S
Gornjeradgonski Rosenbauer uspešno posluje in se širi 10.02.2019 09:16 Gornja Radgona, 09. februarja (STA) - Gornjeradgonski Rosenbauer kot del istoimenskega mednarodnega koncerna uspešno posluje od leta 1997, zaposluje 130 delavcev in letno ustvarja čez 20 milijonov evrov prihodkov. Čez leto ali dve naj bi dosegli 30 milijonov, zdaj pa so odprli nove prostore na dobrih tisoč kvadratnih metrih, vredne 1,5 milijona evrov.

Kot je za STA povedal direktor Rosenbauerja Slovenija Marjan Cvikl, ki podjetje vodi od začetka, so imeli lani 21,5 milijona evrov prihodkov, za letos jih načrtujejo 23,5 milijona. Leta 2016 je bil čisti dobiček 1,1 milijona, predlani 300 tisoč evrov, lani pa 1,4 milijona evrov.

Z novimi proizvodnimi prostori, ki so jih uradno odprli v četrtek, želijo po besedah Cvikla zaposlenim omogočiti prijetno in varno delovno okolje, kupcem pa izdelati tehnološko napredne izdelke. Pri tem so najprej zaposlili okoli 15 delavcev in šele nato gradili, saj so imeli premajhne prostore in so delali celo zunaj.

Nekdanji TOZD Avtoradgone za izdelavo nadgradenj za tovornjake in prenavljanje starih gasilskih vozil je kot del največjega izdelovalca gasilskih vozil in opreme na svetu specializiran za izdelavo rezervoarjev za vodo in penila ter nadgradenj - podaljšanih kabin za šasije.

Njihove rezervoarje, pri izdelavi katerih so tri četrtine procesa avtomatizirali in tako razbremenili delavce, vgrajujejo v vseh Rosenbauerjevih obratih po svetu. Gornjeradgončani pa so v koncernu zadolženi tudi za izdelavo gasilskih vozil in opreme za območje nekdanje Jugoslavije.

Šestdeset odstotkov izdelkov prodajo znotraj koncerna, večinoma v Avstrijo, Nemčijo, Švico, Italijo, Španijo in Savdsko Arabijo.

Z novimi prostori so zgradili tudi trgovino, kjer razstavljajo in prodajajo gasilsko opremo, zaščitne obleke, čelade, škornje in tehnične pripomočke

Koncern Rosenbauer zaposluje čez 3000 ljudi in ima za milijardo evrov naročil, vendar zaradi premajhnih zmogljivosti načrtujejo okoli 900 milijonov evrov prihodkov.