c S
Finančni ministri EU o evrskem proračunu 11.02.2019 08:41 Finančni ministri 27 članic EU bodo danes v Bruslju nadaljevali pogovore o reformi območja evra, ki bodo tokrat osredotočeni na občutljivo vprašanje evrskega proračuna. Slovenijo bo zastopal minister Andrej Bertoncelj.

Evrski proračun - z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost za območje evra - bo tema razprave evroskupine v razširjeni sestavi, ki vključuje finančne ministre 27 članic, brez Velike Britanije.

Temelj ministrske razprave je decembrska izjava vrha območja evra, ki evrski proračunski instrument umešča v okvir večletnega evropskega proračuna, ministrom pa nalaga, naj do junija dorečejo njegovo zasnovo, način izvajanja in časovni okvir.

Projekt sicer ne vključuje le članic območja evra, temveč na prostovoljni osnovi tudi države v mehanizmu deviznih tečajev ERM II. Obseg proračunskega instrumenta bo dorečen v sklopu pogajanj o večletnem evropskem proračunu.

Po potrditvi razvodenele reforme konec lanskega leta, ki vključuje zlasti reformo evropskega reševalnega sklada ESM, se zdaj nadaljujejo težka pogajanja o spornem skupnem sistemu jamstev za bančne vloge in evrskem proračunu.

V osnovni sestavi, to je 19 članic območja evra, pa bo evroskupina danes med drugim po pričakovanjih izbrala novega člana izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB), ki bo nasledil Belgijca Petra Praeta, sicer glavnega ekonomista banke.

Edini kandidat za položaj je guverner irske centralne banke Philip Lane. Kandidat sicer potrebuje potrditev voditeljev članic unije, ki naj bi o tem odločili marca. Praetu se mandat izteče konec maja.

Bruselj, 11. februarja (STA)
Foto: STA