c S
Bruselj poslabšal gospodarsko napoved za EU, opozarja na možnost neurejenega brexita 07.02.2019 13:19 Bruselj, 07. februarja (STA) - Evropsko gospodarstvo bo letos raslo sedmo leto zapored, a obeti so se v primerjavi z jesenjo poslabšali in prihodnost je zelo negotova, tudi zaradi možnosti neurejenega brexita, ugotavlja Evropska komisija. Območju evra za letos napoveduje 1,3-odstotno rast, EU 1,5-odstotno, za naslednje leto pa območju evra 1,6-odstotno, EU pa 1,7-odstotno.

V primerjavi s prejšnjo, jesensko napovedjo je to poslabšanje, saj je takrat komisija območju evra in EU za letos napovedala 1,9-odstotno krepitev BDP, za prihodnje leto pa 1,7-odstotno oziroma 1,8-odstotno.

Gospodarstva vseh članic EU bodo letos še naprej rasla, a napoved je komisija v primerjavi z jesensko poslabšala, zlasti za velika gospodarstva v območju evra, konkretno za Nemčijo, Italijo in Nizozemsko.

Napoved rasti BDP za Italijo je komisija znižala za odstotno točko na 0,2 odstotka, za Nemčijo in Nizozemsko pa jo je poslabšala za po 0,7 odstotne točke na 1,1 odstotka oziroma 1,7 odstotka.

Grčija je ena redkih članic, za katere je komisija zimsko napoved nekoliko izboljšala v primerjavi z jesensko, in sicer ji za letos napoveduje 2,2-odstotno rast, kar je za 0,2 odstotne točke več kot lani jeseni.

Upočasnitev rasti je posledica zunanjih dejavnikov, kot so trgovinske napetosti, upočasnitev trgov v razvoju, zlasti na Kitajskem, nekatere evrske države znova vzbujajo skrb zaradi vzdržnosti dolga, dodatno negotovost pa ustvarja možnost neurejenega brexita, je izpostavil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

"Z zavedanjem teh vse večjih tveganj smo opravili polovico dela. Druga polovica je izbrati pravo mešanico politik, kot so spodbujanje naložb, podvojitev prizadevanj za izvedbo strukturnih reform in previdne fiskalne politike," je pozval Dombrovskis.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici pa je kljub poslabšanju napovedi izpostavil, da evropski gospodarski temelji ostajajo trdni in da se nadaljujejo dobre novice, zlasti na trgu dela.

Komisija je sicer danes objavila še podatke o inflaciji. Območju evra za letos napoveduje 1,4-odstotno, prihodnje leto pa 1,5-odstotno inflacijo, EU pa 1,6-odstotno oziroma 1,8-odstotno.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ki vključujejo podatke o rasti, brezposelnosti, inflaciji in javnih financah, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki vključujeta le podatke o rasti in inflaciji.