c S
Nemška industrijska proizvodnja s četrtim zaporednim padcem 07.02.2019 13:05 Frankfurt, 07. februarja (STA) - Obseg industrijske proizvodnje v Nemčiji se je decembra po podatkih tamkajšnjega statističnega urada Destatis na mesečni ravni skrčil za 0,4 odstotka in tako še četrtič zapored zabeležil padec. Na letni ravni se je proizvodnja decembra skrčila za 3,9 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot poroča dpa, se je industrijska proizvodnja v največjem evropskem gospodarstvu skrčila šestič v zadnjih sedmih mesecih.

Velik padec proizvodnje so Nemci decembra zabeležili v gradbeništvu, in sicer je bil ta na mesečni ravni 4,1-odstoten. Medtem pa si je v zadnjem mesecu lanskega leta opomogla avtomobilska industrija, kjer so zabeležili 7,2-odstotno rast.

Analitike so po poročanju dpa decembrski podatki presenetili, saj so napovedovali, da se bo industrijska proizvodnja decembra povečala za 0,8 odstotka.

So pa statistiki omilili podatke za november. Potem ko so sprva poročali da se je industrijska proizvodnja v enajstem mesecu lanskega leta skrčila za 1,9 odstotka, so številko popravili na 1,3 odstotka.

Na nemškem gospodarskem ministrstvu so pozdravili zlasti rast v avtomobilski industriji, a so opozorili, da se bo ob padanju naročil in previdnih kazalnikih razpoloženja industrija verjetno še naprej razvijala umirjeno.