c S
Bruselj poslabšal gospodarsko napoved za Slovenijo 07.02.2019 12:03 Bruselj, 07. februarja (STA) - Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi poslabšala obete za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 3,1-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BDP), za prihodnje leto pa 2,8-odstotno, kar je v obeh primerih za 0,2 odstotne točke manj, kot je napovedala lani jeseni.

Še vedno pa je gospodarska napoved za Slovenijo znatno nad povprečjem v območju evra in EU, ki jima komisija za letos napoveduje 1,3-odstotno oziroma 1,5-odstotno krepitev gospodarske dejavnosti, v prihodnjem letu pa 1,6-odstotno oziroma 1,7-odstotno.

Komisija v poročilu o Sloveniji še navaja, da je bila rast v minulih letih široko osnovana in je temeljila tako na močni investicijski dinamiki in potrošnji prebivalstva kot na neto izvozu.

Z močno zaposlenostjo in nadaljnjo rastjo plač naj bi se potrošnja letos in prihodnje leto okrepila, pričakuje se nadaljnja rast javnih naložb, ki jih žene tudi financiranje EU, a vpliv neto izvoza na rast naj bi bil v prihodnje negativen.

V Bruslju sicer Sloveniji za letos napovedujejo 1,9-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 2,1-odstotno, kar je več od povprečja v območju evra, ki mu Bruselj napoveduje za letos 1,4-odstotno, v prihodnjem letu pa 1,5-odstotno inflacijo.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Do konca meseca naj bi komisija objavila tudi zimski gospodarski sveženj, v okviru katerega se pričakuje tudi njeno mnenje o posodobljenem osnutku proračunskega načrta Slovenije.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je danes na vprašanje, ali je zadovoljen s pojasnili slovenskih oblasti glede proračunskega načrta in kdaj je mogoče pričakovati končno oceno, odgovoril le, da posodobljen slovenski načrt še preučujejo in da bodo odločitev sprejeli pravočasno.

Članice območja evra morajo v skladu z evropskimi proračunskimi pravili, okrepljenimi v minuli finančni krizi, vsako leto do sredine oktobra v Bruselj poslati osnutke proračunskih načrtov za naslednje leto.

Slovenija, ki je septembra lani dobila novo vlado, je to storila, a na podlagi predpostavke nespremenjenih politik. Oktobra jo je komisija pozvala, naj ji čim prej posreduje posodobljen načrt.

Slovenija je posodobljeni načrt posredovala konec januarja, nato jo je komisija pozvala k dodatnim pojasnilom glede sestave načrtovanega strukturnega napora in razvoja neto primarnih izdatkov, ki so jih slovenske oblasti posredovale v ponedeljek.

Ves čas komisija Slovenijo opozarja na razliko med priporočenim in načrtovanim strukturnim naporom ter razliko med priporočeno in predvideno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov.

Posodobljeni načrt namreč predvideva nominalno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov pri 4,5 odstotka, kar presega priporočeno maksimalno povečanje, določeno pri 3,1 odstotka.

Poleg tega načrtovano strukturno poslabšanje za to leto po izračunu komisije znaša 0,7 odstotka BDP, medtem ko se od Slovenije v skladu z lanskim julijskim evropskim priporočilom pričakuje strukturno izboljšanje v vrednosti 0,65 odstotka BDP.