c S
Tudi Renault Ghosna naznanil organom pregona 07.02.2019 11:43 Pariz, 07. februarja (STA) - Tudi francoski avtomobilski proizvajalec Renault je svojega nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna naznanil organom pregona zaradi domnevnih nepravilnosti. Ghosn naj bi izkoristil sponzorsko pogodbo podjetja za zasebno korist, in sicer naj bi zaradi sponzorstva prihranil pri svoji razkošni poroki v dvorcu Versailles.

Ghosnova poroka se je v znamenitem dvorcu nedaleč od Pariza zgodila oktobra 2016. Upravljalec dvorca za sprejem v razkošnem objektu iz 17. stoletja Ghosnu v skladu s sponzorsko pogodbo med Versaillesom in Renaultom ni zaračunal običajnih 50.000 evrov, poročanje francoskega časnika Figaro povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Notranja revizija podjetja je tako "ugotovila, da je bil prispevek v višini 50.000 evrov v sklopu sponzorske pogodbe, podpisane s Chateau de Versailles, dodeljen za osebno korist gospoda Ghosna", so sporočili iz Renaulta.

Ghosn je v priporu v Tokiu zaradi domnevnih finančnih malverzacij v japonskem Nissanu, ki ga je prav tako vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi. Med drugim mu preiskovalci očitajo prikrivanje realne višine prejetih prihodkov.

Po izbruhu afere in aretaciji 19. novembra lani sta ga najprej z mesta prvega moža odstranila Nissan in Mitsubishi, pred dvema tednoma pa še Renault.

Nekdanji ugledni menedžer je svojo aretacijo označil za "zgodbo o izdaji". Prepričan je, da za celotno zadevo stojijo tisti, ki so nasprotovali njegovim načrtom za tesnejše povezovanje treh avtomobilskih proizvajalcev v zavezništvu.