c S
Italijanska Unicredit lani z najboljšim izidom v desetletju 07.02.2019 11:22 Milano, 07. februarja (STA) - Italijanska bančna skupina Unicredit je lansko leto zaključila z najboljšimi poslovnimi rezultati v zadnjem desetletju. Prilagojeni čisti dobiček je znašal skoraj 3,9 milijarde evrov, kar je 7,7 odstotka več kot v letu prej. Dobiček iz poslovanja se je dvignil za 13,1 odstotka na 6,4 milijarde evrov, kažejo objavljeni poslovni rezultati.

Skupni prihodki skupine so lani upadli za 1,1 odstotka na 19,7 milijarde evrov, predvsem na račun za četrtino manjšega prihodka iz naslova investicijskega trgovanja. Čisti obrestni prihodki so se zvišali za 2,1 odstotka na 10,9 milijarde evrov, opravnine pa za 0,9 odstotka na 6,7 milijarde evrov.

Dobiček iz poslovanja je bil rekorden, rezultati pa so, predvsem zahvaljujoč dobremu zadnjemu četrtletju, presegli pričakovanja analitikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odlični poslovni rezultati so tudi posledica ostrega rezanja stroškov, skupino je moralo v zadnjih letih zapustiti več tisoč ljudi.

Količnik najkakovostnejšega lastniškega kapitala (CET 1) je znašal 12,07 odstotka. Unicredit je potrdila tudi napoved za letošnje leto, ko naj bi se prilagojeni čisti dobiček dvignil na 4,7 milijarde evrov.

Glavi izvršni direktor Unicredita Jean Pierre Mustier je izpostavil zahtevno poslovno okolje v lanskem letu. Kot je dodal, je banka dosegla svoje cilje pri zapiranju poslovalnic in ukinjanju delovnih mest. Od konca leta 2015 so zaprli 880 poslovalnic in odpustili 14.000 ljudi. Konec leta 2018 je koncern zaposloval nekaj manj kot 87.000 ljudi.

V Sloveniji je skupina Unicredit prisotna z Unicredit banko Slovenija ter družbama Unicredit Leasing ter UCTAM. Dobiček skupine v Sloveniji je lani znašal 23 milijonov evrov, kar je 38,9 odstotka manj kot v letu 2017.

Manjši dobiček je sicer v veliki meri posledica izrednega prihodka v letu 2017, ko so družbe v skupini v Sloveniji sprostile za 21 milijonov evrov oslabitev in rezervacij. Lani tovrstnega prihodka ni bilo.