c S
Societe Generale lani z višjim dobičkom presenetila analitike 07.02.2019 11:22 Pariz, 07. februarja (STA) - Francoska bančna skupina Societe Generale je lani ustvarila 3,9 milijarde evrov čistega dobička, kar je 38 odstotkov več kot v letu 2017. Takrat so sicer poslovanje banke prizadeli visoki stroški prestrukturiranja in sodnih poravnav. Lanski dobiček je vseeno presegel pričakovanja analitikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjaki so večinoma pričakovali 3,6 milijarde evrov zaslužka. Čisti bančni prihodki so se povečali za 5,2 odstotka na 25,2 milijarde evrov.

Brez upoštevanja izrednih vplivov se je sicer čisti dobiček zmanjšal za 0,5 odstotka.

Glavni izvršni direktor banke Frederic Oudea je glede prihodnosti previden. Izpostavil je "ekonomsko, finančno in regulatorno okolje, ki bo v prihodnjih letih verjetno manj ugodno in še bolj kompleksno, kot smo pričakovali pred letom dni".

Količnik najkakovostnejšega lastniškega kapitala (CET 1) je znašal 10,9 odstotka.

Societe Generale je med drugim napovedala prilagoditev aktivnosti enote za investicijsko bančništvo, ki naj bi se v prihodnje osredotočila na najbolj dobičkonosna območja. Okoli osem milijard evrov tveganju prilagojene aktive naj bi odprodali do leta 2020. Še dodatno naj bi v enoti prihranili 500 milijonov evrov.