c S
Skupina SKB lani za tretjino povečala čisti dobiček 07.02.2019 10:42 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Skupina SKB, ki jo sestavljajo banka, SKB Leasing in SKB Leasing Select, je v letu 2018 ustvarila 57,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 32,7 odstotka več kot leto prej. Gre za drugi najboljši rezultat skupine, odkar sodi pod okrilje francoske Societe Generale, so danes sporočili iz SKB.

Donos na kapital se je povečal z 11,7 na 16,6 odstotka, razmerje med stroški in prihodki, ki odraža učinkovitost poslovanja banke, pa se je zmanjšalo z 52,6 na 49,8 odstotka. "Rezultati so odraz izjemne uspešnosti poslovanja celotne skupine," navajajo v SKB. Dobiček iz poslovanja se je okrepil za 15,9 odstotka na 60,9 milijona evrov.

Čiste obresti so se lani povečale za 5,4 odstotka na 82,3 milijona evrov, čisti neobrestni prihodki pa so znašali slabih 39 milijonov evrov in so bili za 19,1 odstotka višji kot v letu 2017. Rezervacije in oslabitve so se s 485.000 evrov v letu 2017 lani povečale na 9,5 milijona evrov.

Čisti bančni prihodki so se povečali za 9,5 odstotka na dobrih 121 milijonov evrov. Kot poudarjajo v banki, povečanje ostaja pomembno kljub izključevanju prihodkov, ki niso povezani s poslovanjem, kot so dividende ali kapitalski dobički.

Neto stroški tveganj so imeli že tretje leto zapored znaten pozitivni učinek na poslovni rezultat skupine. To po navedbah banke ni le odraz ugodnega finančnega okolja, ampak tudi učinkovitega upravljanja slabih posojil in v celotni skupini močno razširjene kulture upravljanja s tveganji.

Tržni delež pri kreditih je konec lanskega leta znašal 10 odstotkov. Obseg novih kreditov se je povečal za 5,8 odstotka, in sicer v vseh segmentih strank, s katerimi banka posluje.

Tržni delež stanovanjskih posojil se je povečal na 13,9 odstotka, obseg novo odobrenih posojil pa za 9,7 odstotka. Rast obsega novo odobrenih potrošniških posojil je, tudi zaradi preoblikovanja ponudbe hitrih posojil, dosegla 14,2 odstotka.

Skupni delež posojil pravnim osebam se je povečal na 8,7 odstotka, banka pa je bilo, kot so navedli, uspešna predvsem pri povečanju obsega posojil majhnim in srednjim podjetjem.

Skupina SKB Leasing je lani še utrdila vodilni položaj na področju finančnega lizinga premičnin v Sloveniji. Obseg novo sklenjenih lizinških poslov se je povečal za devet odstotkov.