c S
Evropske borze začele s padci 07.02.2019 10:42 Frankfurt/Pariz/London, 07. februarja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel s padci večine osrednjih indeksov. Vlagatelji tehtajo poslovne rezultate več podjetij, pričakujejo pa tudi odločitev britanske centralne banke o morebitnih spremembah obrestnih mer na Otoku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 10. ure po srednjeevropskem času znižal za 0,25 odstotka.

V Frankfurtu je DAX padel za 0,44 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,22 odstotka. V Londonu pa je bil FTSE 100 izjema, saj se je zviševal za 0,07 odstotka.

Danes bo Bank of England objavila odločitev zadnjega zasedanja njenega odbora za monetarno politiko. Odločitev bi lahko pomembno vplivala na vrednost funta, v luči znakov šibkosti britanskega gospodarstva pa analitiki večinoma ne pričakujejo presenečenj.

Tečaj evra se je medtem dopoldan znižal; upadel je za 0,15 odstotka na 1,135 dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je v sredo referenčni tečaj evra postavila pri 1,1394 dolarja. Od začetka tedna je tečaj evra zdrsnil že za približno en cent.

Veliko azijskih borz medtem ob praznovanju kitajskega novega leta ostaja zaprtih; to denimo velja za borzi v Šanghaju in Hongkongu. Medtem je tokijska danes zabeležila 0,6-odstotni padec, drugod pa je bilo razpoloženje večinoma boljše - sydneyjska se je povzpela za dober odstotek, seulska 0,1 odstotka in singapurska 0,8 odstotka.