c S
Do družbe 5.0 prek pilotnih projektov 07.02.2019 07:22 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Slovenija lahko postane zgled uresničevanja japonske pobude Družba 5.0 v Evropi, so menili govorniki na današnji okrogli mizi v Ljubljani. Pot do tja vodi prek pilotnih projektov, izbrati moramo prioritetna področja in sodelujoče akterje, svetujejo japonski strokovnjaki.

Slovenija bo šla v smeri družbe 5.0 ali pa družbe, kot jo poznamo, ne bo več, je prepričan državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti. Kot majhen ekosistem imamo priložnost, imamo pa tudi znanje in sposobnosti za uresničitev te vizije, je poudaril na okrogli mizi na forumu na temo Družbe 5.0.

Po oceni Cantaruttija bi lahko Slovenija temo družbe 5.0 izpostavila tudi ob predsedovanju EU leta 2021, kot zgled uspešne implementacije pa bi se lahko že predstavila na sejmu Expo v japonski Osaki leta 2025.

Japonski strokovnjak Yshiaki Ichikawa iz Hitachija je ocenil, da bi morali v prvem koraku opredeliti prioritetna področja, na katerih bi lahko uresničevali koncept družbe 5.0 v Sloveniji. Odločiti bi se morali, kdo bodo člani novega ekosistema, nato pa opredeliti odnose v tem ekosistemu na način, da bodo prinašali koristi vsem.

Začetki bi sicer morali obsegati manjša, testna oziroma pilotna območja, nato pa bi jih lahko razširili na širše sisteme.

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je bil prepričan, da v Sloveniji imamo znanje in talente, večja težava pa je njihova organizacija. Po njegovi oceni bi najprej morali najti soglasje o tem, kaj družba 5.0 sploh je, nato vzpostaviti vizijo, v naslednjem koraku pa strategijo, ki bi presegala mandat posamične vlade.

Cantarutti je pri temi kadrov izpostavil tudi pomen družbe 5.0 za zadrževanje mladih v Sloveniji. "Sporočili bi jim, da ne rabijo v Silicijevo dolino ali na Japonsko, na tem novem konceptu lahko delajo v Sloveniji," je izpostavil.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu je dejal še, da ne smemo več zapravljati časa, ampak začeti z razpravo. Zbrati moramo ekipo ljudi z vizijo, ki razumejo koncept družbe 5.0. "Vsi smo partnerji v tem," je poudaril in dodal, da je vlada odprta za sodelovanje.

Forum Družba 5.0 v Sloveniji je pripravil Slovensko-japonski poslovni svet v sodelovanju z družbo BTC.