c S
Evropske borze s padci; evro cenejši, nafta dražja 07.02.2019 07:22 London/Frankfurt/Pariz, 06. februarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. K temu je največ pripomogla novica, da se je obseg naročil v nemških tovarnah decembra lani v mesečni primerjavi znižal za 1,6 odstotka. Negativno odmeva tudi rdeča luč Bruslja združitvi Alstoma in Siemensa. Nafta se je podražila, evro pa pocenil.

Evropska komisija je prižgala rdečo luč načrtovani združitvi nemškega Siemensa in francoskega Alstoma. Bruselj je združitev po besedah pristojne komisarke Margrethe Vestager zavrnil, ker podjetji nista bili pripravljeni nasloviti zelo resnih pomislekov komisije glede konkurenčnosti.

Rdeča luč je razočarala Berlin in Pariz. Nemška in francoska vlada bosta v luči vse večje konkurence tujih podjetniških velikanov predlagala spremembe konkurenčne zakonodaje EU, je napovedal nemški gospodarski minister Peter Altmaier.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,07 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX padel za 0,38 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 za 0,08 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,38 odstotka.

Padel je tudi osrednji indeks borze v Zürichu SMI, in sicer za 0,08 odstotka. Več optimizma pa je bilo na Dunaju, kjer se je indeks ATX zvišal za 0,85 odstotka, ter v Milanu, kjer je indeks FTSE MIB zabeležil 0,82-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,16 odstotka nižji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,21 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 0,44-odstotni padec.

Tečaj evra se je znašel pod pritiskom. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,138 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,26 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1394 dolarja (v torek pri 1,1423 dolarja).

Cene nafte pa so se nekoliko zvišale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena marca, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 53,99 dolarja, kar je 33 centov več kot v torek. V Londonu so se aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 54 centov na 62,52 dolarja.