c S
Študenti se lahko iz Akademskega kolegija po navedbah Mola izselijo v treh letih 07.02.2019 07:22 Ljubljana, 06. februarja (STA) - V Molu zanikajo, da zahtevajo takojšnjo izselitev študentov iz Akademskega kolegija. Kot navajajo, lahko do izselitve pride v treh letih, a le, če bodo Študentski domovi plačali najemnino. Iz ŠDL so sporočili, da skupaj z ministrstvom iščejo možnosti reševanja težave v okviru razpoložljivih kapacitet in sredstev brez dviga cen nastanitve.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so danes opozorili na dvig najemnine in možnost izselitve za študente v študentskem domu Akademski kolegij, ki je po končanem postopku denacionalizacije lani prešel v lastništvo Mola. Ta zdaj namreč od zavoda Študentski dom Ljubljana zahteva plačilo najemnine.

Na Molu so za STA pojasnili, da stavbo Akademski kolegij že desetletja brezplačno uporabljajo Študentski domovi Univerze v Ljubljani, ki študentom zaračunavajo najemnino. Poudarili so, da ne ministrstvo ne Študentski domovi ves ta čas niso obnavljali zgradbe, hkrati pa zaradi denacionalizacijskega postopka tudi Mol ni mogla vlagati v del stavbe, ki ga zasedata Pionirski dom in Slovensko mladinsko gledališče.

O lastninski problematiki je sicer ves čas seznanjeno pristojno ministrstvo, tako o poteku denacionalizacije kot o problemu brezplačne uporabe, nazadnje so problem izpostavili na skupnem sestanku ministra za izobraževanje Jerneja Pikala in župana Mola Zorana Jankovića decembra lani. Dogovor je bil, da se uredi najem prostorov s plačilom najemnine, pravijo.

Kot so pojasnili, je Mol posredoval na ministrstvo za izobraževanje ustrezne listine, zavedajoč se težav pri preselitvi pa ponudil, da se lahko ta izvede v roku treh let, ko lahko ministrstvo zgradi nove domove ali razpiše koncesijo, a vse pod pogojem, da Študentski domovi v teh treh letih Molu plačujejo najemnino. Odgovora na Molu še niso prejeli, prav tako ne stališča do koncesije za izgradnjo novih domov, za kar so se dogovorili, da ga bodo dobili do 31. januarja. Med tem so jim Študentski domovi, kot so navedli, poslali prošnjo o podaljšanju pogodbe za brezplačen najem.

V Študentskem domu Ljubljana (ŠDL) si prizadevajo, da bi študentski dom Akademski kolegij lahko še naprej uporabljali za nastanitev študentov, in sicer ne samo do konca študijskega leta, ampak do pridobitve ustreznih nadomestnih kapacitet, so pojasnili za STA.

V Študentskem domu bodo poskrbeli, da nihče od stanovalcev doma ne bo ostal brez ležišča tudi po 30. septembru, ko bo objekt vrnjen Molu. V takšnem primeru bodo vsem stanovalcem po trditvah Igorja Brleka iz ŠDL zagotovili nadomestna ležišča v preostalih domovih.

Potrdil je še, da skupaj z ministrstvom intenzivno iščejo ustrezne rešitve glede problematike pomanjkanja ležišč za študente z iskanjem alternativne lokacije za izgradnjo nadomestnega študentskega doma v Ljubljani ter prenovo in povečanjem kapacitet v okviru obstoječih domov.

Višina subvencije je v letošnjem študijskem letu 2018/2019 enaka kot v študijskem letu 2017/2018. Povprečna mesečna cena subvencioniranega bivanja v ŠDL, z vštetimi stroški je 70,25 evrov na stanovalca, navajajo.