c S
Trump za prvega moža Svetovne banke predlaga Malpassa 07.02.2019 07:22 Washington, 06. februarja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je za kandidata za prihodnjega prvega moža Svetovne banke izbral Davida Malpassa, sicer že starega znanca ameriške vlade in Wall Streeta, ki je znan tudi po skeptičnem odnosu do globalizacije in mednarodnih institucij. Malpass, 62-letni republikanec, je odkrito negativno naravnan tudi do Kitajske.

Malpass, ki trenutno dela na ameriškem finančnem ministrstvu, je delal tudi kot izvršni ekonomist investicijske banke Bear Sterns, ki je propadla v finančni krizi leta 2008, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Je tudi eden ključnih igralcev v trgovinski pogajanjih med ZDA in Kitajsko - največjima svetovnima gospodarstvoma. Že prihodnji teden naj bi se odpravil na Kitajsko kot del delegacije v pogajanjih, s katerimi bi lahko izboljšali napete odnose med državama.

Doslej je bil večkrat odkrito kritičen do kitajskih trgovinskih praks, Peking pa po njegovem mnenju ne ravna v skladu s pravili tržnega gospodarstva.

Dosedanji prvi mož Svetovne banke Jim Yong-kim je nedavno napovedal, da bo zapustil banko tri leta pred iztekom mandata. V skladu z ureditvijo po drugi svetovni vojni imajo ZDA pravico imenovati predsednika Svetovne banke, Evropa pa je dobila položaje izvršnih direktorjev Mednarodnega denarnega sklada.

V ameriških medijih so se sicer januarja pojavile špekulacije, da naj bi Trump na čelo Svetovne banke želel postaviti kar hči Ivanko Trump, vendar pa je Bela hiša to zanikala.