c S
Evropska komisija bo objavila zimsko gospodarsko napoved 07.02.2019 07:52 Bruselj, 07. februarja (STA) - Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila zimsko gospodarsko napoved za območje evra, EU in vsako posamezno članico. V jesenski napovedi je napovedala ohlajanje evropskega gospodarstva ter opozorila pred številnimi negotovostmi in tveganji.

EU in območju evra je komisija lani jeseni za letos napovedala 1,9-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BDP), za prihodnje leto pa območju evra 1,7-odstotno, celotni EU pa 1,8-odstotno rast.

Ob tem je opozorila pred negativnim učinkom zunanjih dejavnikov, kot so šibkejša rast svetovne trgovine, krepitev negotovosti, višje cene nafte in možnostjo upočasnitve ameriškega gospodarstva, ter pred možnostjo neurejenega brexita.

Napoved rasti slovenskega BDP je komisija lani jeseni nekoliko znižala, in sicer za letos za 0,2 odstotne točke na 3,3 odstotka, za prihodnje leto pa je napovedala triodstotno krepitev gospodarske dejavnosti.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Do konca meseca naj bi komisija objavila tudi zimski gospodarski sveženj, v okviru katerega se pričakuje tudi njeno mnenje o posodobljenem osnutku proračunskega načrta Slovenije.