c S
Meso ni iz sporne klavnice in je neoporečno 06.02.2019 15:04 Ljubljana/Gornja Radgona, 06. februarja (STA) - Pošiljka 15 ton zmrznjenega govejega mesa ni iz sporne poljske klavnice in je neoporečna, na podlagi dokumentov danskega dobavitelja poudarjajo v Panviti, ki skladišči to meso. Uporabili ga sicer niso še nič in je v karanteni, uradne izvide slovenskega laboratorija pričakujejo v naslednjem tednu.

Uprava za varno hrano je pošiljko mesa iz Poljske, ki je v Slovenijo prispela septembra lani, odkrila minuli teden, ko je po izbruhu afere izvajala preglede v skladiščih v Sloveniji.

Uprava je v poročilu, ki ga je na svoji spletni strani objavila v petek, zapisala, da "meso izvira iz sporne poljske klavnice oziroma razsekovalnice, vendar iz obdobja, ko poljski organi še niso zaznali spornih oziroma kriminalnih dejanj". "Ne glede na to, da meso te pošiljke ni predmet umika, ki ga je sprožil poljski pristojni organ, je uprava pošiljko tega mesa v celoti zadržala zaradi suma na kemično neskladnost pošiljke," so zapisali.

V torek so mediji objavili, da je pošiljka v skladišču Panvite v Gornji Radgoni. V Panviti so v današnjem sporočilu zatrdili, da meso ni iz sporne poljske klavnice Elkopol.

"Zamrznjeno meso, ki ga trenutno hranimo, je popolnoma neoporečno. Dobavil ga je zanesljiv in ugleden dobavitelj iz Danske, za kar imamo vsa ustrezna dokazila in izjave. Kljub temu zamrznjenega mesa iz te dobave nismo uporabili popolnoma nič in je v karanteni. Panvita tudi v preteklosti nikoli ni sodelovala s sporno poljsko klavnico," so zapisali. Uradne izvide slovenskega laboratorija pričakujejo predvidoma v naslednjem tednu.

V Panviti še poudarjajo, da sodelujejo le s preverjenimi in zanesljivimi dobavitelji, ki to dokazujejo z vso ustrezno dokumentacijo in so pod rednim veterinarskim nadzorom. "Pri tem se poleg zakonsko obvezujočih zdravstvenih in kakovostnih parametrov striktno držimo tudi lastnih dodatnih kakovostnih zahtev, saj se zavedamo pomena kakovosti in zdravstvene ustreznosti naših izdelkov," so navedli.

Dodali so, da so občasno zaradi sezonskih nihanj primorani del surovin uvoziti, da pa vedno izberejo samo dobavitelje, ki ustrezajo vsem navedenim kriterijem. Zagotavljajo, da so vsi njihovi mesni izdelki visoko kakovostni in popolnoma varni za uživanje.

Predsednik DZ Dejan Židan, sicer nekdanji kmetijski minister in nekdanji prvi mož Panvite, je ob robu razglasitve najbolj inovativnih živil danes v Ljubljani dejal, da je zaskrbljen, ker se je ponovno pojavila afera s prehranskim produktom, da pa zaupa slovenskim nazornim organom in proizvajalcem.

Dejstva, da Panvita skladišči 15 ton zamrznjenega govejega mesa iz Poljske, sicer ne iz sporne klavnice, ni želel komentirati, ker da ne pozna vseh podatkov. Na novinarsko vprašanje o delu žene, ki je veterinarska inšpektorica, je dejal, da žena ne izvaja nadzora v Panviti.

Židan se je sicer zavzel za spremembe na evropski ravni, da bi poleg porekla osnovnih surovin, kot je meso, obvezno označevali tudi izvoz surovin v ostalih izdelkih. Poleg tega, je dodal, bi bilo treba še več poudarka dajati akciji Izbrana kakovost Slovenije, v kateri označujejo izdelke slovenskega porekla.