c S
Družba 5.0 za izkoriščanje tehnološkega napredka v dobro vseh 06.02.2019 16:04 Ljubljana, 06. februarja (STA) - V Ljubljani danes poteka razprava o japonski pobudi Družba 5.0, ki se osredotoča na vprašanje, kako sodobne znanstvene in tehnološke preboje izkoristiti za dobro vseh delov družbe. Slovenija in Japonska lahko na tem področju skupaj dosežeta veliko, so prepričani govorci.

Koncept Družba 5.0 je ideja družbenega razvoja, v katerem bi s pomočjo sodobne tehnologije ustvarili svet, ki bi ga zaznamovali pravičnost, enakost, kakovostno in zdravo okolje, odsotnost lakote in hkrati nadaljnja globalna gospodarska rast.

"Potrebujemo spremembe, ki bodo omogočile boljšo in pravičnejšo družbo," je poudaril direktor družbe Eles in predsednik Slovensko-japonskega poslovnega sveta Aleksander Mervar. Družba prihodnosti mora biti prijazna do starih, mladih, okolja in vsega drugega, kar je pomembno za kakovostno življenje, je menil.

Izpostavil je vse večji pomen gospodarskega in tehnološkega sodelovanja med Slovenijo in Japonsko - tu je projekt razvoja pametnih omrežij Nedo, z delom začenja tovarna industrijskih robotov Yaskawa v Kočevju, sodelovanje pa se razvija tudi na drugih področjih, kot so logistika, medicina in energetika.

Japonski veleposlanik v Sloveniji Masaharu Yoshida je koncept Družbe 5.0 izpostavil kot vizijo družbe prihodnosti. Gre za rabo tehnologije za boljše življenje vseh.

Slovenijo in Japonsko je izpostavil kot odlični potencialni partnerici pri uresničevanju te vizije. Kot prednost Slovenije pri uvajanju koncepta je izpostavil dejstvo, da njeni prebivalci cenijo družbeno blaginjo in spoštujejo naravo ter okolje. Uvajanje novosti je lahko hitrejše tudi zaradi njene majhnosti.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je izpostavil 227 milijonov evrov trgovinske menjave med Slovenijo in Japonsko v letu 2017, krepijo se tudi japonske investicije v Sloveniji.

Slovenija podpira digitalno preoblikovanje družbe in podjetij, je zagotovil minister. Izpostavil je 57 milijonov evrov vreden razpis za prebojne in inovacijske projekte na področjih uporabe strategije pametne specializacije. Na ministrstvu trenutno ocenjujejo prijavljene projekte, pri čemer je Počivalšek izrazil zadovoljstvo z njihovo kakovostjo.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič je prav tako izpostavil veliko stopnjo gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Japonsko. Slednja je Slovenijo prepoznala kot ugodno poslovno okolje za svoje investicije, inovativno in tehnološko napredno državo s kakovostnimi kadri, je dejal med drugim.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je spomnil, da je naš končni cilj pravična družba. "Pa vemo, kam gremo? Poznamo poti do tja? Smo dovolj zreli in odgovorni, dovolj kompetentni in opolnomočeni za ta preskok v prihodnost?" je vprašal.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je kot enega od glavnih izzivov Slovenije izpostavil hitro starajočo se družbo. "Če ne najdemo rešitev, bomo imeli v letu 2025 prve velike težave, v 2035 pa bodo te že ogromne," je izpostavil in dodal, da kljub zavedanju o tej težavi doslej nismo storili še nič konkretnega.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Uroš Prikl je med drugim izpostavil strategijo dolgožive družbe. Spomnil je, da prav zdaj tečejo aktivnosti za njeno učinkovito implementacijo, "da strategija ne bo mrtva črka na papirju, ampak bo postala realnost".

Prvi mož družbe Yaskawa Europe Manfred Stern je izpostavil, da je Slovenija za njihovo skupino zelo pomembna. V Sloveniji ima Yaskawa veliko "prijateljev", je dejal in izpostavil veliko podporo vlade in drugih ljudi, ki jo je tovarna robotov v Kočevju uživala od samega začetka. "Verjamem, da smo se prav odločili," je dejal o investiciji v Sloveniji.

Izrazil je zadovoljstvo s prostotrgovinskim sporazumom EU-Japonska, ki je začel veljati pred nekaj dnevi. Ta dogovor bo pomagal vsem, je prepričan. V času, ko se v svetovni trgovini ovire povečujejo, Japonska in EU po njegovi oceni s sodelovanjem pošiljata pomemben signal.

Forum Družba 5.0 v Sloveniji je pripravil Slovensko-japonski poslovni svet v sodelovanju z družbo BTC.