c S
Nemčija in Francija za spremembo konkurenčne zakonodaje EU 06.02.2019 15:28 Bruselj, 06. februarja (STA) - Berlin in Pariz bosta v luči vse večje konkurence tujih podjetniških velikanov predlagala spremembe konkurenčne zakonodaje EU, je napovedal nemški gospodarski minister Peter Altmaier. Do napovedi prihaja v luči odločitve Evropske komisije, da prepove združitev nemškega Siemensa in francoskega Alstoma.

"Spoštujemo odločitve in kompetence Evropske unije. Ampak prepričani smo, da je treba razmišljati v smeri sprememb evropske konkurenčne zakonodaje. Tako bomo zagotovili, da bodo lahko evropska podjetja pod enakimi pogoji konkurirala kitajskim podjetjem," je v odzivu na današnjo odločitev Evropske komisije v Berlinu dejal Altmaier.

Kot je še dejal, sta se s francoskim kolegom Brunom Le Mairom strinjala, da bosta državi pripravili francosko-nemško iniciativo za spremembe zakonodaje.

Državi je danes razburila odločitev komisije, ki je prižgala rdečo luč nameravani združitvi evropskih industrijskih velikanov Siemensa in Alstoma v železniški koncern. Omenjeni družbi sta združitev napovedali septembra 2017, med glavnimi razlogi pa sta navajali boljše možnosti za tekmovanje s kitajsko konkurenco na globalnem trgu.

Skupno podjetje bi bilo aktivno v 60 državah, njegov letni promet pa bi znašal 15,6 milijarde evrov. To je še vedno precej manj od kitajske družbe CRRC, ki letno ustvari 26 milijard evrov prihodkov od prodaje.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je odločitev komisije utemeljila z besedami, da bi združitev privedla do višjih cen storitev za potnike, prav tako bi po njenih besedah zmanjšala konkurenčnost. Francoski minister Le Maire je odločitev ocenil za "gospodarsko napako".

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert je sporočil, da v nemški vladi odločitev komisije sprejemajo z obžalovanjem. "Berlin še vedno meni, da je globalno konkurenčna železniška industrija predstavlja velik izziv tako za Nemčijo kot Evropo," Seiberta povzema AFP.

Dodal je, da je nemška vlada oblikovala komite strokovnjakov, ki morajo do letošnje jeseni najti rešitve, kako nadalje razviti evropsko konkurenčno zakonodajo.