c S
Nagrado za najbolj inovativna živila prejelo šest podjetij 06.02.2019 14:50 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, ki so bila narejena v Sloveniji in poslana na tržišče v minulem letu. Nagrado za najbolj inovativna živila, ki jo inštitut podeljuje že petič, letos prejme šest podjetij za skupaj enajst živil, ki so v svojih kategorijah izstopala.

Zmagovalci izbora so Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in sladil, Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za Bio kefir zeleno jabolko ter Bio kefir marelica in bučka, podjetje Spar Slovenija za Kruh z drožmi, podjetje Organa za namaza iz linije Tereza's choice - Humus rdeča pesa in Mandljev namaz s cimetom in vanilijo, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče, Mercator IP za izdelke iz linije Minute zelenjavni obroki - Leča s papriko in korenjem, Kuskus s čičeriko ter Solata z ješprenom.

"Namen projekta je spodbujati inovativnost domačih proizvajalcev pri razvoju živil in potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z ugodno hranilno sestavo," je na novinarski konferenci dejal Igor Pravst z inštituta.

K sodelovanju na tokratnem razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je inštitut izvedel v drugi polovici lanskega leta, so po njegovih besedah povabili tako potrošnike kot proizvajalce živil v Sloveniji. Podobno kot prejšnja leta so približno polovico vseh predlogov podali potrošniki. Od skupaj prejetih 110 izdelkov, kar je največ do zdaj, sta dve tretjini izdelkov dobili ugodno oceno za prehransko sestavo.

Čeprav vsako leto obravnavajo manj živil, ki jih je treba zaradi manj ugodne sestave izločiti iz izbora, je še vedno precej priložnosti za izboljšave, denimo z vidika zmanjševanja vsebnosti soli v pekovskih izdelkih ter sladkorjev v brezalkoholnih pijačah in mlečnih izdelkih, je opozoril Pravst. Poseben problem po njegovih besedah predstavlja tudi zniževanje vsebnosti sladkorjev na račun dodajanja sladil, čeprav ta niso vedno potrebna.

Podporo projektu, ki spodbuja inovativnost slovenskih proizvajalcev živil, je izrazil tudi predsednik DZ Dejan Židan. "Inovacije so gonilo napredka in razvoja družbe. Na eni strani prispevajo k dvigu konkurenčnosti podjetja, rasti in dodani vrednosti proizvoda, po drugi strani pa ima lahko družba od njih širšo trajnostno, okoljsko, zdravstveno in splošno korist," je dejal.

Zato so po njegovem mnenju pomembna vlaganja v izobraževanje in kompetence zaposlenih ter kakovostna delovna mesta. Za prehranske produkte, po katerih potrošniki dnevno posegamo,je še posebej pomembno, da so zdravi, hranljivi, kakovostni, torej inovativni, je še dodal Židan.

Projekt sicer financira ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec je menila, da letošnji izbor inovativnih živil, ki ga že peto leto financira ministrstvo, dokazuje inovativnost domačih proizvajalcev in sporoča, da so izbrana živila okusna in privlačna.

Vodja službe za podporo predelovalni industriji in promocijo kmetijskih proizvodov pri ministrstvu za kmetijstvo Janja Kokolj Prošek pa je izpostavila, da je projekt Inovativna živila za razvoj slovenske živilskopredelovalne industrije in za kakovostno ponudbo slovenske hrane zelo pomemben.