c S
Inšpektorat za delo s poostrenim nadzorom izplačila regresa in plač 06.02.2019 14:05 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Inšpektorat za delo je v teh dneh začel z usmerjenim nadzorom pri delodajalcih glede izplačila regresa za lansko leto. Delodajalce, ki delavcem še niso izplačali vseh prejemkov, poziva, naj to storijo še pred obiskom inšpektorjev. V tem primeru jim bodo ti izrekli le opomin ali opozorilo, so sporočili iz inšpektorata.

Inšpektorat pri nadzoru, v katerem pozornost namenja tako večjim kot manjšim delodajalcem, izhaja iz podatkov finančne uprave o predloženih obrazcih, namenjenih obračunu davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja. Ti obrazci kažejo, da so nekateri delodajalci lani izplačali plače, ne pa tudi regresa.

Kot so poudarili na inšpektoratu, pri opravljanju nadzora posebno pozornost namenjajo tistim področjem, ki se prek prijav in tudi dejansko ugotovljenih kršitev kažejo kot najbolj tvegana za večje kršitve pravic delavcev. Akcijo bodo tako kot lani izvedli v več delih.

"S stalnim izvajanjem nadzora želimo tako delodajalcem kot delavcem sporočiti, da je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev, ki jo je treba dosledno spoštovati. Uresničevanje pravice do regresa za letni dopust je zelo pomembno tudi zato, ker je v tesni povezavi s koriščenjem letnega dopusta, ki je namenjen obnovi psihofizičnih sposobnosti delavcev," so dodali.

Za neizplačilo regresa ali zamudo pri njegovem izplačilu je predvidena globa v višini od 3000 do 20.000 evrov.

V sklopu lanske akcije so opravili 1281 inšpekcijskih pregledov in ugotovili 853 različnih kršitev ter izrekli 527 različnih ukrepov. V enem primeru so podali tudi naznanilo suma storitve kaznivega dejanja. Vsi postopki sicer še niso zaključeni.

Kršitve glede plačila za delo so sicer že več let zapored najpogosteje ugotovljene kršitve na področju delovnih razmerij. V celem lanskem letu je inšpektorat ugotovil 5538 takšnih kršitev, kar je skoraj 55 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev.

Izstopajo predvsem kršitve glede plačilnega dneva (2332 kršitev), pri čemer ne gre vedno za neizplačilo plače, temveč pogosto tudi za nepravočasno izplačilo. Glede izplačila regresa so lani ugotovili 1926 kršitev. V številnih primerih so ugotovili tudi, da delodajalci delavcem niso izdali mesečnih pisnih obračunov.