c S
Po oceni sindikata družinskih zdravnikov višje plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev 06.02.2019 13:41 Ljubljana, 06. februarja (STA) - V sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um zanikajo, da bi se z ministrstvom za zdravje neformalno dogovorili za spremembo kolektivne pogodbe glede nagrajevanja bolj obremenjenih zdravnikov. "Nobeno plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev družinskih zdravnikov," so poudarili in predlagali zagotavljanje financiranja glede na strokovne normative.

Po vse glasnejših opozorilih primarnih zdravnikov o obremenjenosti je minister za zdravje Samo Fakin v torek pojasnil, da so zdravniškima sindikatoma predlagali spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Po njegovih besedah so se v sindikatih na delovnih sestankih neformalno strinjali.

Iz Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktik.um pa so danes sporočili, da je minister na sestanku s sindikatom sam omenjal nagrajevanje obremenjenih zdravnikov kot možnost rešitve problematike, kar so zdravniki družinske medicine "z začudenjem poslušali". Ministru so povedali, da bi to lahko pomenilo iniciativo za manj strokovno delo, kar je ravno nasprotno od tega kar zahtevajo.

"Nobeno plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev družinskih zdravnikov. Še več, ministru smo predlagali, da se financiranje nad strokovno določenim normativom omeji," so poudarili v sporočilu za javnost.

Med ukrepi, ki jih še predlagajo v sindikatu, so tudi zagotavljanje financiranja ambulant glede na strokovne normative, radikalna debirokratizacija dela, omogočanje fleksibilnega načina zaposlovanja, še posebej v ruralnih predelih, omogočanje enostavnega sklepanja pogodb z zunanjimi zdravniki in omogočanje zdravnikom prosto izbiro dela bodisi v javnih zavodih bodisi v skupinskih praksah, tako kot to poznajo v skandinavskih državah ter na Nizozemskem in Danskem.

"Razumemo stisko ministra, ki je omejen s parlamentarno politično voljo in sam ne more ponuditi sistemskih rešitev. Treba je sprejeti sistemske ukrepe, ki bodo povečali zanimanje za družinsko medicino in povečali verjetnost, da bo zdravnik družinske medicine v določenem okolju ostal dalj časa," so zapisali. Po njihovi oceni se pravi pozitivni učinki družinske medicine za zdravje ljudi dokazano pokažejo, ko se postopoma zgradi zaupanje z bolniki.

Na aktualno dogajanje v primarnem zdravstvu se bodo v četrtek po seji glavnega odbora odzvali tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Fakinova torkova izjava pa je osupnila tudi Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, ki opozarjajo, da tudi pri koncesionarjih več bolnikov pomeni zmanjšanje kakovosti obravnave. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, minister kot dolgoletni direktor "zdravstvene zavarovalnice" natančno ve, da bolniki v slovenskem zdravstvu nimajo prave izbire. "Veliko pregledov, ki jih za svoje bolnike opravimo koncesionarji, ZZZS ne plača. Velike glavarine, ki jih imamo koncesionarji, so posledica tega, da delamo dobro in nas bolniki iščejo. Denar od večje glavarine pa ni plača koncesionarjev," so kritični.

Glavarina, večja od standarda Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), po pojasnilih združenja pomeni več pregledov za bolnike in s tem povezane stroške, ki jih ZZZS ne plačuje v celoti. "Kot da ti bolniki, ki so prišli zaradi svojih težav, niso vredni denarja iz zdravstvene blagajne," so zapisali in dodali, da morajo bolniki nemudoma postati osrednji dejavnik slovenskega zdravstva.

V združenju zasebnih zdravnikov so se dotaknili tudi ministrove izjave, da bi v skrajnem primeru pomanjkanja zdravnikov odprli meje. "Na žalost pa niso odprte za dobre rešitve zdravstvenega sistema, ampak odhajanje medicinskega osebja v bolj urejena okolja," so zapisali. Zato v združenju ministru predlagajo, da vsakemu mlademu specialistu omogoči pridobitev koncesije. "Zagotovo jih bo manj odšlo v razvito Evropo. In mu ne bo treba z dekreti reševati bolnikov ter uvažati zdravnikov iz juga Balkana," so sklenili poziv.