c S
Munich Re lani močno povečala dobiček 06.02.2019 10:21 München, 06. februarja (STA) - Nemška pozavarovalnica Munich Re je lani ustvarila 2,3 milijarde evrov čistega dobička, kar je šestkrat toliko kot predlani, a vseeno nekoliko manj od pričakovanj analitikov. Še višji dobiček so preprečile naravne nesreče v zadnjem lanskem četrtletju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Finančne izgube iz naslova naravnih katastrof so po podatkih Munich Re lani znašale skupno 160 milijard dolarjev, kar je precej manj kot leto prej, ko so se ustavile pri 350 milijardah. Naravne nesreče so ob tem lani terjale 10.400 smrtnih žrtev.

Podobno kot pretekla leta so naravne nesreče največjo škodo povzročile v ZDA, kjer so že drugo leto zapored zabeležili rekordno škodo, ki so jo povzročili požari. Samo v Kaliforniji je požar povzročil za 24 milijard škode. Ob tem sta čez lužo orkana Florence in Michael skupaj povzročila za dodatnih 30 milijard dolarjev škod.

Munich Re je za povračilo škode zaradi naravnih nesreč lani namenila slabih 1,3 milijarde evrov.

Delničarjem bo pozavarovalnica za lani po trenutnih načrtih izplačala 9,25 evra dividende na delnico, kar bi bilo 65 centov več kot predlani.