c S
Skupščina Gorenja o preoblikovanju v družbo z omejeno odgovornostjo 06.02.2019 10:08 Velenje, 06. februarja (STA) - Skupščina Gorenja bo na zahtevo glavnega delničarja, kitajske skupine Hisense, v četrtek odločala o preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Ob tem se bo sistem upravljanja iz dvotirnega spremenil v enotirnega, sedanji 11-članski nadzorni svet in 12-članska uprava pa se bosta skrčila na sedemčlanski kolegij direktorjev.

Kot izhaja iz sklica, ki ga je Gorenje danes objavilo na spletni strani Ljubljanske borze, bo 11 članom nadzornega sveta in 12 članom uprave z dnem vpisa preoblikovanja v sodni register prenehal mandat.

Pri tem bosta sedanja člana uprave Gorenja Lan Lin in Chao Liu postala glavna direktorja, sedanji predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac pa direktor in predsednik kolegija direktorjev Gorenja.

Sedanja nadzornika družbe Yeguo Tang in Shaoqian Jia ter član uprave Žiga Debeljak postali direktorji družbe. Sedanji predstavnik delavcev v upravi Drago Bahun pa bo postal direktor, ki je predstavnik delavcev. Vsi bodo imeli petletni mandat.

Gorenje, ki je od maja lani v 95,42-odstotni lasti kitajskega Hisense, bo za denarno odpravnino prevzelo poslovne deleže delničarjev, ki nasprotujejo preoblikovanju družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Odpravnina znaša 12 evrov, kolikor je Hisense delničarjem ponudil tudi v prevzemni ponudbi za Gorenje. Nato je novi lastnik delnice Gorenja umaknil z Ljubljanske in Varšavske borze.