c S
Za ureditev dolgotrajne oskrbe potreben čim širši konsenz 06.02.2019 07:22 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Klub parlamentark DZ je danes pripravil okroglo mizo o dolgotrajni oskrbi, na kateri so si mnenja izmenjali strokovnjaki s tega področja. V klubu parlamentark menijo, da si vprašanje dolgotrajne oskrbe zasluži posebno pozornost, to področje pa je treba urediti s čim širšim družbenim konsenzom.

Na okroglo mizo so bili vabljeni strokovnjaki s področja zdravstva in socialnega varstva ter drugi poznavalci področja dolgotrajne oskrbe, da bi si izmenjali mnenja, predloge in primere dobre prakse na tem področju, so sporočili iz DZ.

Podpredsednica kluba parlamentark Bojana Muršič, sicer poslanka SD, je izrazila prepričanje, da si vprašanje dolgotrajne oskrbe zasluži posebno pozornost in napor vseh da bi prišli do uporabnega zakona o dolgotrajni oskrbi, o katerem govorijo že kar nekaj let. Dodala je, da se stremi k dosegu čim širšega konsenza, saj postaja staranje prebivalcev eden največjih družbenih in ekonomskih izzivov, s katerim se sooča Slovenija.

Udeležence okrogle mize je nagovoril tudi predsednik DZ Dejan Židan, ki je med drugim izrazil željo, da bi prišli do rešitev, ki bi tudi na področju dolgotrajne oskrbe vzpostavile solidarnost. Pri tem, kot je dodal, ne misli le horizontalno, temveč tudi medgeneracijsko solidarnost. Brez tega namreč sistema ne moremo vzpostaviti, je prepričan Židan.

Si pa Židan želi, da bi dostop do dolgotrajne oskrbe čez čas v Sloveniji postal javna dobrina. Ob tem je opozoril, da je treba na dolgotrajno oskrbo gledati tako z zakonodajnega vidika kot z vidika stabilnega financiranj. Ob te je izrazil prepričanje, da je glede dolgotrajne oskrbe najprej treba doseči družbeni konsenz. Zakon brez družbene solidarnosti namreč ne more delovati, je še poudaril Židan.

Zbrane je nagovorila tudi podpredsednica DZ in članica kluba parlamentark Tina Heferle (LMŠ), ki je v nagovoru izpostavila, da je treba predvsem poskrbeti za ustrezen sistem, ki bo pregleden, solidaren in vsem dostopen.