c S
Adria Airways pripojila družbo STBE, spreminja se lastništvo 06.02.2019 07:22 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Letalski prevoznik Adria Airways je pripojil družbo STBE, ki naj bi bila lastnica blagovne znamke Adria. S pripojitvijo se je povečal osnovni kapital družbe, spremenila se je tudi lastniška sestava, je razvidno iz dokumentov v javnih evidencah. Po pripojitvi se je spremenilo tudi lastništvo družbe Adria Airways, poroča časnik Finance.

Kapital Adrie Airways se je po pripojitvi povečal z 1,5 na 3,28 milijona evrov, njen večinski lastnik pa je postal Stefan Beulertz, doslej 100-odstotni lastnik družbe STBE. Ta, kot je poročal spletni portal Siol, je od Adrie že pred časom za osem milijonov evrov kupila blagovno znamko Adria. Doslej je bila sicer 100-odstotna lastnica Adrie Airways družba AA International Aviation Holding, ki sodi pod okrilje družbe 4K Invest.

Adria, ki jo je leta 2016 prevzel nemški sklad 4K Invest, je konec leta 2018 dobila sveže štiri milijone evrov, v letošnjem prvem četrtletju pa naj bi njen lastnik zagotovil še za deset milijonov evrov dodatnega kapitala.

"Strategija družbe se s spremembo lastniške strukture ni spremenila in ne bo vplivala na vodenje in dnevno poslovanje družbe," so za STA povedali v Adrii Airways. Družba bo po njihovih zagotovilih še naprej usmerjena v dolgoročno in stabilno rast. "Pripojitev družbe STBE Adrii predstavlja enega izmed ukrepov za izboljšanje finančne moči in poslovanja družbe," so dodali.

Družba se je lani znašla pod drobnogledom Javne agencije za civilno letalstvo, v javnosti pa so se pojavili špekulacije, da bi njena letala lahko prizemljili. Agencija je v začetku leta ustavila postopek, saj je družba z izvedenimi in predvidenimi poslovnimi in finančnimi ukrepi izkazala, da je v daljšem obdobju sposobna poravnati vse svoje obveznosti in da je dolgoročno plačilno sposobna po vseh zakonskih kriterijih ter izpolnjuje zahteve, predpisane za imetnika operativne licence.

Po neuradnih informacijah časnika Finance naj bi Adria Airways v letu 2018 pridelala med 14 in 15 milijoni evrov izgube iz poslovanja. Tega v Adrii niso ne zanikali, ne potrdili. Ponovili pa so, da bodo do konca tega četrtletja izpeljali dokapitalizacijo v višini deset milijonov evrov s svežim denarnim vložkom.

V Adrii bodo ta teden sicer opustili polete v Moskvo in Düsseldorf, prekinili bodo tudi sodelovanje z nemškim letališčem Paderborn-Lippstadt. "Nismo se uspeli dogovoriti o nadaljnjih pogojih letaliških storitev, pod katerimi bi lahko nadaljevali z izvajanjem operacij. To je, na žalost, privedlo do prenehanja letalskih operacij Adrie Airways iz baze v Paderbornu. Vse ostale operacije Adrie Airways ostajajo nespremenjene," so za STA pojasnili v družbi.