c S
S spremembo kolektivne pogodbe do višjega plačila za bolj obremenjene zdravnike 06.02.2019 07:22 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Ministrstvo za zdravje predlaga spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Tako model že velja za zasebnike in deluje, je pojasnil minister Samo Fakin, ki se je z napovedanim ukrepom odzval na današnji obisk vodstva sindikata družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu Kranj.

V kranjskem zdravstvenem domu se namreč soočajo z velikim pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine. Prejšnji teden so sporočili, da noben družinski zdravnik ne more več vpisovati novih bolnikov, zato so občanom svetovali, da si osebnega zdravnika izberejo drugje.

"Čeprav je denar zagotovljen, kljub večkratnim razpisom zdravnikov ne dobijo," je težavne razmere v Zdravstvenem domu Kranj v današnji izjavi za medije orisal tudi Fakin. Ob tem minister želi javnost pomiriti s podatkom, da bo letos specializacijo družinske medicine končalo 51 zdravnikov, enako v prihodnjem letu, leta pa 2021 pa 31. Upokojilo pa se jih bo pol manj, kar po ministrovih besedah pomeni, da se pomanjkanje zdravnikov počasi zapolnjuje.

Ker bodo prihodnje leto specializacijo zaključili tudi nekateri zdravniki v kranjski regiji, Fakin ocenjuje, da opredeljevanje novih bolnikov takrat ne bo več problem. "V skrajnem primeru pa ostane pot tako kot povsod po Evropi - da odpremo mejo za dodatne zdravnike iz Evropske unije in tretjih držav," je napovedal minister.

Ena od težav zdravnikov primarnega zdravstva, ki v zadnjih mesecih vse glasneje opozarjajo na hude obremenitve pri svojem delu, je po ministrovi oceni tudi to, da družinski zdravniki predvsem v javnih zavodih niso plačani sorazmerno z opredeljenimi bolniki. "Ne glede na obremenitve so ponekod plačani enako, kar se mi ne zdi pravilno," je dejal Fakin.

Zato so Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in Sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum predlagali spremembe kolektivne pogodbe, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Na ministrstvu ocenjujejo, da bi taka oblika nagrajevanja po delu rešila marsikatero težavo. Tako pravilo po Fakinovih besedah sicer že velja pri zasebnikih. "Tak model že imamo in deluje," je poudaril in dodal, da so se s predlogom v sindikatih na delovnih sestankih neformalno strinjali.

Na ministrstvu v teh dneh tudi zaključujejo pripravo osnutka predloga zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov, ki ga je Fakin napovedal ob koncu minulega leta. Minister je danes napovedal, da v približno desetih dneh računa na pogovore znotraj koalicijskih partnerjev.