c S
Odbor za infrastrukturo skozi predlog rebalansa 06.02.2019 07:22 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Ministra za okolje in za infrastrukturo sta danes članom odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor predstavila predlog rebalansa državnega proračuna v delu, ki se nanaša na njuni področji. Oba sta zadovoljna, da se jima sredstva v primerjavi z veljavnim proračunom zvišujejo. Poslance so zanimali predvsem načrti z gradnjo in obnovo cest.

Ministrstvo za infrastrukturo bo imelo letos po predlogu rebalansa na voljo 850 milijonov evrov, kar je 50 milijonov evrov več, kot je zapisano v veljavnem proračunu, ki ga je DZ sprejel novembra 2017. "Sem zadovoljna," je dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in dodala, da se z rebalansom uresničujejo cilji, ki si jih je koalicija za področje infrastrukture zadala ob začetku mandata.

Kot je spomnila, koalicijska pogodba določa, da sredstva za cestno in železniško infrastrukturo ostanejo na ravni 2018. "In to je tako," je zatrdila.

Člani odbora so ministrico spraševali o napredovanju projektov gradnje oz. obnove cele vrste cestnih odsekov po državi, sama pa je menila, da se v času krize za infrastrukturo ni skrbelo tako, kot bi se moralo. S sredstvi, kot se za to področje namenjajo zdaj, bi lahko v petih, šestih letih prišli na normalno stanje državne infrastrukture, je ocenila.

Program infrastrukturnega ministrstva je zelo ambiciozen, konkretno pa je Bratuškova izpostavila tri projekte. Kot prvega med njimi je navedla drugi železniški tir Divača-Koper, o katerem sicer ni veliko govorila, saj bo priložnost za to na javni predstavitvi investicijskega programa, ki jo bodo v kratkem pripravili v DZ.

Na vprašanje, ali je že znano, ali bo Slovenija drugi tir zgradila sama, ministrica ni znala odgovoriti. "To je naloga vlade," je dejala in dodala: "Moje osebno stališče pa poznate, ne bom še enkrat razlagala."

Ministra za okolje in prostor Jureta Lebna so člani odbora spraševali predvsem glede protipoplavnih ukrepov, sanacije degradiranih območij, stanovanjske politike ter gradnje hidroelektrarn. Okoljsko ministrstvo bo sicer imelo z rebalansom letos na voljo 375 milijonov evrov oz. 72 milijonov evrov več, kot je zapisano v veljavnem proračunu.

Za izvedbo protipoplavnih ukrepov bo po Lebnovih besedah namenjenih 150 milijonov evrov, kar je po njegovih besedah "v redu". Pri tem se mu zdi bolj pomembna zaščita pred poplavami oz. kot je dejal: "Ena tretjina kurative, dve tretjini preventive."

Tako Leben kot Bratuškova sta se zavzela za povečanje črpanja evropskih sredstev. "Če želimo denar, ki ga imamo na voljo, počrpati, bo treba izvajanje projektov pospešiti," je dejala Bratuškova.

Okrepiti pa bo treba tudi črpanje sredstev iz namenskih skladov. Leben si je denimo zastavil za cilj, da se črpanje denarja, ki se zbira v skladu za vode, poveča z današnjih 23 odstotkov na 70 odstotkov v naslednjem letu. Prav tako želi pospešiti črpanje sredstev iz sklada za podnebne spremembe, za kar so na ministrstvu zagotovili 10 novih delovnih mest.

Zaposlili bodo tudi tri nove gradbene inšpektorje. Teh je sicer bo Lebnovih besedah dovolj, le spodbuditi bi jih bilo treba, da delajo na drugačen način, je menil. A ker na ministrstvu dobijo veliko pritožb državljanov, bodo novi inšpektorji skrbeli le za pritožbe.

V naslednjih dneh se bodo s predlogom rebalansa seznanila tudi druga zainteresirana delovna telesa državnega zbora, najpozneje do 1. marca pa bodo tako kot tudi poslanci in poslanske skupine lahko vlagala dopolnila. Nazadnje se bo 2. marca z s predlogom rebalansa kot matično delovno telo za proračun seznanil še odbor DZ za finance, DZ pa naj bi ga potrjeval na seji, ki se začne 4. marca.