c S
V sindikatu družinskih zdravnikov z opozorili o nezakonitem siljenju zdravnikov v nestrokovno delo 06.02.2019 07:26 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič je po delovnem obisku v Zdravstvenem domu Kranj poudaril, da se bo problematika osnovnega zdravstva z nezakonitim siljenjem zdravnikov v nestrokovno delo samo še poglabljala. Opozoril je tudi na zavajanje javnosti in manipuliranje s podatki, predvsem s strani ZZZS.

Danes popoldan so se predstavniki vodstva Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktikum in Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides na delovnem obisku v Zdravstvenem domu Kranj sestali s tamkajšnjimi družinskimi zdravniki, ki so v minulem tednu opozorili na nevzdržne razmere, v katerih so prisiljeni delati zaradi neupoštevanja standardov in normativov s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Zaradi obremenjenosti so tudi nehali vpisovati nove bolnike.

"Zdravnikom smo razložili, da je prav, da spoštujejo zakonodajo in da ne smejo popustiti pritiskom, ki zahtevajo, da se krši zakon o varnosti pri delu in zakon o pacientovih pravicah," je v izjavi za medije po koncu obiska dejal Muževič. Podatki ZZZS, da osem ambulant v kranjskem zdravstvenem doma nima dovolj glavarine, so po sindikalistovih besedah manipulativni, saj med drugim ne upoštevajo, da nekateri zdravniki delajo tudi v metadontski ambulanti ali v domu starejših, ZZZS pa jih šteje, kot da delajo samo v splošni ambulanti.

"Podprli bomo vse zdravnike, da poskrbijo za zakonito stanje v svojih ambulantah," je poudaril in dodal, da so v sindikatu pripravljeni zagotoviti pravno pomoč, če bodo nezakoniti pritiski šli predaleč.

V Fidesu in Praktikumu namreč z zaskrbljenostjo spremljajo podatke o izjemni kadrovski podhranjenosti v številnih zdravstvenih domovih po državi, ki jo zdravniki večinoma pokrivajo s kadrovskimi rezervami. Zaradi tega množično prihaja do izgorelosti zdravnikov na primarni ravni, kar pospešuje odhajanje iz "prvih bojnih vrst", so zapisali v sporočilu za javnost. Vse to veča obremenjenost preostalih zdravnikov, hkrati pa nevzdržne razmere odvračajo mlade zdravnike, da bi si svojo kariero izbrali v družinski medicini.

Kadrovsko podhranjenost bo po navedbah sindikatov poslabšal še naravni val upokojevanja med zdravniki v naslednjih leti. "Z vsakim specialistom, ki odide, ostane 1500 bolnikov brez kakovostne oskrbe," so opozorili.

Pričakujejo, da bodo na vladi razumeli resnost situacije in v splošnem dogovoru za leto 2019 sprejeli ukrepe, ki bodo izražali odločne korake naprej k spoštovanju standardov in normativov, pacientovih pravic ter povečanju zanimanja za delo družinskega zdravnika med študenti medicine. Vlada bo o sklepih za splošni dogovor odločala predvidoma v prvi polovici tega meseca, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

V Fidesu podpirajo odločitev kolegov za dosledno uveljavljanje pravice do dela po standardih in normativih. Podpredsednik Fidesa Janusz Klim je še napovedal, da bo o tem razpravljal tudi glavni odbor Fidesa na četrtkovi seji. Dodal je še, da ministrstvo, ZZZS in vodstva zavodov niso naredili potrebnih korakov za uresničitev standardov in normativov, kar predstavlja kršitev podpisanega sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti med vlado in Fidesom iz leta 2017.