c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, cenejši evro 06.02.2019 07:26 London/Frankfurt/Pariz, 05. februarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Za optimizem je poskrbela kombinacija ugodnih poslovnih poročil podjetij ter revizije indeksa nakupnih menedžerjev za območje evra, pravijo analitiki. Nafta se je nekoliko podražila, tečaj evra pa se je znižal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,57 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3215,04 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,71 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,66 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 2,04 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,73 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,54 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,16-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,52 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,29 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,56-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1410 dolarja, potem ko je bilo treba zjutraj zanj odšteti še 1,1440 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1423 dolarja, kar je 0,22 centa manj kot v ponedeljek.

Zaskrbljenost glede konjunkture v območju evra se povečuje, pravijo analitiki. Pri tem mislijo predvsem na Italijo, ki je v zadnjem lanskem četrtletju zdrsnila v recesijo. Visok javni dolg in ohlapna fiskalna politika vlade sta v zadnjem času vedno znova vzbujala dvome v trdnost italijanskega gospodarstva.

Pod občutnim pritiskom je tudi britanski funt, katerega tečaj se je v primerjavi z dolarjem znižal za več kot en cent. Britanska premierka Theresa May je na Severnem Irskem govorila o problemu glede meje z Irsko, ni pa bilo iz govora razbrati nobene rešitve.

Cene nafte so se danes nekoliko zvišale in se znebile dela izgub, ki so jih ustvarile v ponedeljek. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 55,02 dolarja, kar je 46 centov več kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 30 centov na 62,81 dolarja.

Vlagatelje na naftnem trgu zanimajo predvsem proizvodne količine organizacij držav izvoznic nafte (Opec) in pridruženih proizvajalk nafte. Po zadnjih ocenah bodo dogovorjeno zmanjšanje proizvodnje uresničile tudi v praksi.