c S
Evropska komisija naj bi prižgala rdečo luč združitvi Siemensa in Alstoma 06.02.2019 07:23 Bruselj, 05. februarja (STA) - Evropska komisija bo v sredo prižgala zeleno luč načrtovani združitvi nemškega Siemensa in francoskega Alstoma, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na vire blizu komisije. Bruselj je v zadnjih tednih večkrat izrazil pomisleke glede združitve, a vztrajal, da bo uradno odločitev sporočil do 18. februarja.

Evropska industrijska velikana sta združitev napovedala septembra 2017, med glavnimi razlogi zanjo pa navajata boljše možnosti za tekmovanje s kitajsko konkurenco na globalnem trgu. Skupno podjetje bi bilo aktivno v 60 državah, njegov letni promet pa bi znašal 15,6 milijarde evrov. To je še vedno precej manj od kitajskega velikana CRRC, ki letno ustvari 26 milijard evrov prihodkov od prodaje.

Koncerna sta v preteklih mesecih ponudila odprodajo določenih poslovnih aktivnosti in dostop do nekaterih tehnologij, da bi Bruselj prepričala, da jima dovoli združitev. Minuli teden sta sprejela še dodatne kompenzacijske ukrepe.

A je evropska komisarka za konkurenčnost Margarethe Vestager večkrat jasno nakazala, da ima Bruselj do združitve velike pomisleke. Stališč Evropske komisije doslej niso omajali niti pritiski iz Berlina in Pariza.

Tudi predsednik komisije Jean-Claude Juncker je danes ob robu industrijske konvencije poudaril, da si Bruselj prizadeva za močna evropska podjetja, ki bodo konkurenčna tudi na globalni ravni, a je treba hkrati zagotoviti pošteno konkurenco na evropski ravni.

Komisija ima med drugim pomisleke na področju hitrih vlakov ter železniške signalizacije. Siemens se namreč ni pripravljen odpovedati tehnologiji, povezani z najnovejšo generacijo hitrih vlakov.