c S
Zdravniški sindikati za upoštevanje normativov, ministrstvo za nagrajevanje po obremenjenosti 06.02.2019 07:24 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Razprava o preobremenjenosti in pomanjkanju družinskih zdravnikov ne pojenja ne med stroko ne v politiki. S kritičnimi razmerami v Zdravstvenem domu Kranj sta se seznanila sindikata Praktik.um in Fides. Ministrstvo za zdravje rešitev vidi v nagrajevanju bolj obremenjenih zdravnikov, v NSi pa so zahtevali nujno sejo odbora DZ za zdravstvo.

Predstavniki Sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um in Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so se na delovnem obisku v Zdravstvenem domu Kranj sestali s tamkajšnjimi družinskimi zdravniki, ki so v minulem tednu opozorili na nevzdržne razmere, v katerih so prisiljeni delati, ker, kot so navajali, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne upošteva standardov in normativov. Zaradi obremenjenosti so tudi nehali vpisovati nove bolnike.

"Zdravnikom smo razložili, da je prav, da spoštujejo zakonodajo in da ne smejo popustiti pritiskom, ki zahtevajo, da se kršita zakon o varnosti pri delu in zakon o pacientovih pravicah," je v izjavi za medije po koncu obiska dejal predsednik sindikata Praktik.um Igor Muževič.

Podatki ZZZS, da osem ambulant v kranjskem zdravstvenem doma nima dovolj glavarine, so po sindikalistovih besedah manipulativni, saj med drugim ne upoštevajo, da nekateri zdravniki delajo tudi v metadontski ambulanti ali v domu starejših, ZZZS pa jih šteje, kot da delajo samo v splošni ambulanti.

"Podprli bomo vse zdravnike, da poskrbijo za zakonito stanje v svojih ambulantah," je poudaril in dodal, da so v sindikatu pripravljeni zagotoviti pravno pomoč, če bodo nezakoniti pritiski šli predaleč.

Tudi v Fidesu podpirajo odločitev kolegov za dosledno uveljavljanje pravice do dela po standardih in normativih. Podpredsednik Fidesa Janusz Klim je še napovedal, da bo o tem razpravljal tudi glavni odbor Fidesa na četrtkovi seji. Dodal je še, da ministrstvo, ZZZS in vodstva zavodov niso naredili potrebnih korakov za uresničitev standardov in normativov, kar predstavlja kršitev podpisanega sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti med vlado in Fidesom iz leta 2017.

"Čeprav je denar zagotovljen, kljub večkratnim razpisom zdravnikov ne dobijo," pa je težavne razmere v Zdravstvenem domu Kranj v izjavi za medije orisal minister za zdravje Samo Fakin. Ob tem je navedel, da bo letos specializacijo družinske medicine končalo 51 zdravnikov, enako v prihodnjem letu, leta pa 2021 pa 31. Upokojilo pa se jih bo pol manj, kar po ministrovih besedah pomeni, da se bo luknja počasi zapolnila, tudi v kranjski regiji.

"V skrajnem primeru pa ostane pot tako kot povsod po Evropi - da odpremo mejo za dodatne zdravnike iz Evropske unije in tretjih držav," je napovedal minister.

V Fidesu in Praktik.umu pa so prepričani, da bo naravni val upokojevanja med zdravniki v naslednjih letih še poslabšal kadrovsko sliko. "Z vsakim specialistom, ki odide, ostane 1500 bolnikov brez kakovostne oskrbe," so opozorili.

V Fidesu in Praktik.umu namreč z zaskrbljenostjo spremljajo podatke o kadrovski podhranjenosti tudi v številnih drugih zdravstvenih domovih, ki jo večinoma pokrivajo s kadrovskimi rezervami. Zaradi tega prihaja do izgorelosti zdravnikov na primarni ravni, kar pospešuje odhajanje iz "prvih bojnih vrst", so zapisali v sporočilu za javnost. Vse to veča obremenjenost preostalih zdravnikov, hkrati pa nevzdržne razmere odvračajo mlade zdravnike, da bi si svojo kariero izbrali v družinski medicini.

Pričakujejo, da bodo na vladi razumeli resnost situacije in v splošnem dogovoru za leto 2019 sprejeli ukrepe, ki bodo izražali odločne korake naprej k spoštovanju standardov in normativov, pacientovih pravic ter povečanju zanimanja za delo družinskega zdravnika med študenti medicine.

Vlada bo o sklepih za splošni dogovor odločala predvidoma v prvi polovici tega meseca, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje, ki pa rešitev vidi tudi v spremembi kolektivne pogodbe na način, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Tak model že velja za zasebnike in deluje, je pojasnil minister Fakin.

Ena od težav zdravnikov primarnega zdravstva je namreč po ministrovi oceni tudi to, da družinski zdravniki predvsem v javnih zavodih niso plačani sorazmerno z opredeljenimi bolniki. "Ne glede na obremenitve so ponekod plačani enako, kar se mi ne zdi pravilno," je dejal Fakin.

Na ministrstvu ocenjujejo, da bi sprememba v nagrajevanju rešila marsikatero težavo. Dodal je, da so se s predlogom v sindikatih na delovnih sestankih neformalno strinjali.

Na ministrstvu v teh dneh zaključujejo tudi pripravo osnutka predloga zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov, ki ga je Fakin napovedal ob koncu minulega leta. Minister v približno desetih dneh računa na pogovore v koaliciji o tem.

Pospešitev reševanja razmer pa si želijo tudi v NSi. Njihovi poslanci so zato zahtevali nujno sejo parlamentarnega odbora za zdravstvo.

Članom odbora predlagajo, naj podprejo priporočila ministru, naj sprejme dodatne ukrepe za omilitev pomanjkanja družinskih zdravnikov in o njih poroča državnemu zboru najkasneje do 31. marca. Vladi pa bi priporočili, naj pri arbitraži o splošnem dogovoru za leto 2019 dosledno upošteva standarde in normative za družinske zdravnike in jim zagotovi ustrezno plačilo.