c S
Predlog rebalansa danes pred člani štirih odborov 06.02.2019 07:43 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Zainteresirana delovna telesa bodo danes nadaljevala obravnavo predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna. Potem ko so se v torek z novim predlogom razreza državne blagajne kot prvi seznanili na sejah odborov za infrastrukturo in izobraževanje, bo danes pred člani še štirih delovnih teles. DZ bo rebalans sprejemal v začetku marca.

Predlog rebalansa, s katerim se v primerjavi z veljavnim proračunom, sprejetim že novembra 2017, zvišujejo tako odhodki kot tudi prihodki, bodo imeli danes na mizi člani odborov za zdravstvo, kulturo in pravosodje ter komisije za nadzor javnih financ.

Ministrstvu za zdravje se bo obseg razpoložljivih sredstev povečal za 31 milijonov evrov na 189,2 milijona evrov. Največji del proračuna bo namenilo razbremenitvi zdravstvene blagajne. Na državni proračun je namreč preneseno financiranje specializacij zdravnikov in pripravništva medicinskih strok, kar je ocenjeno na 60 milijonov evrov.

Dodatnih deset milijonov evrov bo ministrstvo letos namenilo skrajševanju čakalnih dob, 4,4 milijona evrov izboljšanju likvidnostnega položaja javnih zdravstvenih zavodov, 14,2 milijona evrov pa zagotavljanju zdravstvenega varstva socialno ogroženih skupin prebivalstva.

Ministrstvo za pravosodje je z rebalansom pridobilo slabih 400.000 evrov, proračun pravosodja tako za letošnje leto znaša 77,26 milijona evrov. Polovica od dodatno pridobljenih 400.000 evrov bo namenjena upravi za pobacijo, polovica pa predsedovanju Svetu EU, medtem ko se bodo sredstva za zapore z rebalansom zmanjšala za dobrih 600.000 evrov. Na ministrstvu so z doseženim v rebalansu zadovoljni in ocenjujejo, da bodo lahko nemoteno izvajali svojo redno dejavnost.

V naslednjih dneh se bodo s predlogom rebalansa seznanila še druga zainteresirana delovna telesa državnega zbora, najpozneje do 1. marca pa bodo tako kot tudi poslanci in poslanske skupine lahko vlagala dopolnila. Nazadnje se bo 2. marca z s predlogom rebalansa kot matično delovno telo za proračun seznanil še odbor DZ za finance, DZ pa naj bi ga potrjeval na seji, ki se začne 4. marca.