c S
Napovedana pritožba na zmago SŽ na razpisu za kontejnerski terminal na Reki 05.02.2019 10:58 Zagreb/Reka, 05. februarja (STA) - Družba SŽ - Železniško gradbeno podjetje Ljubljana je zmagalo na razpisu za izgradnjo novega kontejnerskega terminala v pristanišču Reka. Na odločitev naročnikov, pristaniške uprave Reka in podjetja Hrvatske željeznice - Infrastruktura, je pritožbo napovedala hrvaška DIV grupa, ki trdi, da je obrazložitev njihove zavrnitve neprepričljiva.

Razpis v vrednosti 256 milijonov kun (35 milijonov evrov) za izgradnjo terminala, ki je bolj znan kot Zagrebško pristanišče, so zaupali slovenski družbi, ki je delo pripravljena opraviti za nekaj manj kot 200 milijonov kun (28,5 milijonov evrov). Na mednarodnem razpisu je tekmovalo tudi slovensko podjetje Kolektor Koling s ponudbo, vredno 217,5 milijonov kun (29,3 milijone evrov).

Z novim terminalom, ki bo okrepili pristaniške zmogljivosti Reke, naj bi odstranili obstoječe ozko grlo in prilagodili železniško infrastrukturo železniški postaji na Reki. Projekt bo v 85-odstotnem deležu financirala Evropska unija iz instrumenta za povezovanje Evrope (CEF).

Najdražjo ponudbo je oddala avstrijska družba Swietelsky, ki bi opravila naročena dela za nekaj več kot 248 milijonov kun (33,5 milijonov evrov). Na razpis so se prijavila še nekatera avstrijska, španska in hrvaška podjetja, pritožbo pa je napovedala samoborska DIV grupa, ki je imela cenovno najbolj ugodno ponudbo v višini 182,4 milijone kun (24,6 milijonov evrov).

Naročniki so po objavi svoje odločitve v prejšnji petek ocenili, da je cena DIV, ki je v lasti hrvaškega podjetnika Tomislava Debeljaka, "nerealno nizka". Kot so navedli v odločitvi, DIV ni na zadovoljiv način utemeljil tako nizke cene.

V DIV se pojasnilom naročnikov čudijo, saj so v postopku, ki je potekal sedem mesecev, večkrat pošiljali dopolnila ponudbe, je danes poročal Jutarnji list. Kot so dodali, se bodo pritožili, ker menijo, da so pojasnila naročnikov neprepričljiva.

DIV grupa ima v lasti ladjedelnico Brodosplit. Potrdili so tudi svoj interes, da bi skupaj z italijanskim Fincantierijem vstopili v največjo hrvaško ladjedelnico Uljanik grupa, ki ima ladjedelnici v Pulju in na Reki.