c S
SBC za konkretne ukrepe, vlada jih napoveduje še letos 05.02.2019 07:14 Postojna, 04. februarja (STA) - Politične razmere v Sloveniji so se toliko uredile, da je prišel čas za konkretne ukrepe, so poudarili v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC), katerega člani so se danes zbrali na forumu v Postojni. Premier Marjan Šarec je napovedal, da bo vlada še letos pripravila nabor ukrepov, spomnil pa je, da ob gospodarstvu potrebujemo tudi socialno državo.

Kot je dejal predsednik SBC Marjan Batagelj, so predlogi ukrepov za blaginjo Slovenije spisani že nekaj let. Upa, da bo vlada v politični volji uravnotežila socialni del države s podjetništvom. "Želimo, da bi naše argumente sprejela kot argumente za boljšo Slovenijo, ne pa kot neke kaprice," je poudaril.

V prvi vrsti se je zavzel za znižanje obdavčitve plač in večjo fleksibilnost trga dela, kar bi povečalo konkurenčnost podjetij. "Ne smemo postati davčni otok. Vse države okoli nas znižujejo davke, zato moramo poskrbeti za konkurenčno okolje," je poudaril.

Zavzel se je tudi za učinkovitejši šolski sistem, saj lahko le visoko kvalificiran kader zagotovi visoko dodano vrednost. "Brez konkretnih ukrepov torej ne bo šlo. Še bolj vesel pa bi bil, če bi se lotili resnične strukturne reforme. Če se je ne bomo zdaj, v času konjunkture, se je gotovo ne bomo niti v času krize," je dejal Batagelj.

Švicarski primeri po njegovih besedah kažejo, kako pomemben je posluh politike za gospodarstvo. V Švici se politika namreč neprestano usklajuje z gospodarstvom.

V SBC vladi predlagajo pet temeljnih ukrepov za spodbuditev gospodarstva. Na prvem mestu je občutna razbremenitev plač prek celovite davčne reforme, sledi prožnejši trg dela. Predlagajo denimo poenostavitev postopka redne odpovedi o zaposlitvi nemotiviranih oz. neuspešnih delavcev v okviru dopustne letne kvote. Podjetje bi v okviru t. i. kvotnih zamenjav moralo v določenem času na mesto odpuščenega zaposliti drugega delavca.

Želijo si tudi ukrepe za boljše izobraževanje in zadrževanje sposobnih mladih kadrov v Sloveniji, privabljanje kadrov iz tujine ter spodbujanje investicij.

Foruma se je med drugim udeležil tudi premier Šarec ter ministri za gospodarstvo, finance in za delo. Šarec je napovedal, da bo vlada letos pripravila nabor ukrepov, "tistih, ki si jih morda tudi vi želite že nekaj časa,". Predlogi bodo po njegovem mnenju gotovo znova sprožili vihar v javnosti, "a brez akcije ni reakcije."

Vlada bo po besedah njenega predsednika morala "pripraviti tak nabor ukrepov, ki bo šel v pozitivno smer". Pri tem pa je poudaril, da potrebujemo tudi socialno državo, "kajti stvari, ki jih ta socialna država omogoča vsem - kot so javno šolstvo, zdravstvo in druge storitve - niso nepomembne".

Kot enega od slovenskih problemov je Šarec izpostavil, da je Slovenija "izvoznik kadrov". "Vse to so vprašanja, ki jih moramo nasloviti le ne v letu 2019, ampak tudi v naslednjih letih, zlasti če pride do kakšnih sprememb v svetovnem merilu. Spremembe so vedno konstanta," je izpostavil.

Vladi je mar za gospodarstvo, je zagotovil Šarec in dodal, da to dokazuje tudi številčna prisotnost na forumu SBC. "Vlada vam je prisluhnila doslej in vam bo tudi v bodoče. A vlada je dolžna gledati na vsakega prebivalca in prebivalko, ne le na eno skupino ljudi," je še dodal in dejal, da je to razlika med vlado in podjetniki, ki lahko gledajo le s svojega vidika.

Da bo ukrepe v okviru "celovite davčne optimizacije" vlada socialnim partnerjem in javnosti predstavila v roku meseca dni, je v pogovoru z gospodarstveniki na forumu dejal finančni minister Andrej Bertoncelj. Pri tem se je zavzel za celovit pogled - medtem ko je delo v Sloveniji močno obremenjeno, pa je kapital v primerjavi z drugimi državami manj obdavčen, je izpostavil en primer.

"Pogledati moramo vse deležnike, da bomo imeli na koncu uravnotežen sistem, ki bo deloval," je dejal Bertoncelj. Napovedal je tudi postopno uveljavljanje ukrepov - največji sveženj se obeta v letu 2019, nato pa še dodatni posamični ukrepi v letih 2020 in 2021.

Konkretno vlada razmišlja o razbremenitvi 13. plače oz. regresa, spremembah v davčnih razredih in pri splošni olajšavi, pa tudi pri davku od dohodkov pravnih oseb. Sam bi si želel še močnejše oz. globlje ukrepe, je dodal, a vlado omejujejo javne finance.

Obljubil pa je tudi, da bo poslovno okolje predvidljivo. "Ničesar ne bomo naredili preko noči, vse bomo naredili in napovedali v okviru socialnega dialoga," je dejal. Napovedal je tudi iskanje notranjih rezerv oz. večjo učinkovitost javnega sektorja.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je kot enega od ključnih omejujočih dejavnikov za gospodarsko rast Slovenije, na katerega imamo vpliv, izpostavil pomanjkanje delovne sile. Medtem ko smo se v Sloveniji nedavno ukvarjali z minimalno plačo, bi se morali posvečati načrtu za višje povprečne plače - tako s prispevkom gospodarstvenikov kot države.

Za davčno razbremenitev trga dela "po celotni vertikali" se je zavzela tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Izpostavila je tudi pomen socialnega dialoga, ki zagotavlja socialni mir in s tem omogoča gospodarski razvoj.