c S
Gradnja soseske Novo Brdo v Ljubljani se zapleta 05.02.2019 07:13 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Stanovanjski sklad RS je odstopil od pogodbe z družbo Rafael za izvedbo zemeljskih del in za varovanje gradbene jame pri načrtovani gradnji soseske Novo Brdo v Ljubljani. Za to se je odločil zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, ob tem pa je sprožil postopke za unovčenje bančne garancije, so danes sporočili iz sklada.

Dela na projektu soseska Novo Brdo, v kateri je načrtovanih 18 objektov s 498 stanovanji, od tega 25 oskrbovanih stanovanj, s 522 parkirnimi mesti, so se začela sredi lanskega julija. V njih naj bi družba Rafael do konca julija izvedla zemeljska dela in poskrbela za varovanje gradbene jame.

"Stanovanjski sklad je bil zaradi zaščite svojih interesov prisiljen odstopiti od gradbene pogodbe z družbo Rafael iz Sevnice. Izvajalec, ki smo ga izbrali na javnem razpisu, je grobo kršil in ni izpolnjeval pogodbeno prevzetih obveznosti, zaradi česar je prišlo tudi do popolnega zastoja pri izvedbi zemeljskih del in varovanju gradbene jame v projektu Novo Brdo v Ljubljani," je povzel direktor Črtomir Remec.

Sklad je ob tem sprožil postopek za unovčenje bančne garancije za dobro izvedbo del. "Sporazumnega dogovora z izvajalcem nismo mogli skleniti," je dejal Remec, v skladu pa so dodali, da se je izkazalo, da "izvajalec ni imel nobenega namena, da bi dela opravil v določenem dodatnem razumnem roku, saj je gradbišče že vsaj mesec dni opuščeno, na njem pa se ne izvajajo nobena dela".

Zaključek gradnje je predviden v letu 2021, vpliv na zamik gradnje zaradi razdrtja pogodbe s podjetjem Rafael pa je šest do osem mesecev, ocenjujejo v skladu. Dodali so, da bodo v naslednji dneh ocenili škodo, ki je nastala zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti družbe Rafael, ter da bodo njeno povračilo v celoti uveljavljali od tega izvajalca.