c S
Rusko gospodarstvo lani z 2,3-odstotno rastjo 05.02.2019 07:27 Moskva, 04. februarja (STA) - Rusko gospodarstvo je lani zraslo za 2,3-odstotka, kar je 0,7 odstotne točke več kot predlani ter več od predvidevanj ruske vlade in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vrednost BDP je lani znašala 103.600 milijard rubljev (1380 milijard evrov).

Gospodarsko ministrstvo je napovedovalo 1,8-odstotno rast, IMF pa 1,7 odstotno. Višja rast od pričakovanj po mnenju analitikov dokazuje dobro okrevanje Rusije po recesiji, ki jo je prizadela v letih 2015 in 2016.

Eden ključnih dejavnikov višje rasti je bila močna rast v gradbenem sektorju, precej so prispevali tudi dobri rezultati turističnega sektorja zaradi svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga je lani gostila Rusija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob koncu lanskega decembra na tradicionalni letni novinarski konferenci izrazil željo, da bi bilo rusko gospodarstvo med petimi najmočnejšimi na svetu, česar je po njegovem mnenju tudi sposobno. "Gospodarsko moramo vstopiti v novo ligo," je dejal.