c S
Občine pri prodaji Farmadenta zmotil pogoj o neizplačilu dobička 04.02.2019 13:16 Maribor, 04. februarja (STA) - Prodajna komisija se je za ustavitev postopka prodaje 91,5-odstotnega deleža Farmadenta, ki ga skupaj prodajajo Mestna občina Maribo ter občini Duplek in Hoče-Slivnica, odločila, ker je ponudnik svojo ponudbo pogojeval s tem, da si lastniki ne izplačajo dobičkov preteklih let, so ustavitev postopka za STA danes pojasnili na mariborski občini.

Kot so sporočili iz mestne občine, je odločitev o že drugi ustavitvi postopka županom vseh treh občin predlagala prodajna komisija, ki jo vodi donedavna direktorica mestne uprave Mateja Cekić. Župani so sklep o ustavitvi prodajnega postopka podpisali v četrtek.

Komisijo je po pregledu zavezujoče ponudbe in cenilnega poročila najbolj zmotilo, da je ponudnik svojo ponudbo pogojeval s tem, da si lastniki Farmadenta ne izplačajo dobičkov preteklih let.

Ker tako Farmadent kot tudi njegova hčerinska družba Gopharm v poslovnem poročilu izkazujeta visok bilančni dobiček in razpolagata s sredstvi za izplačilo teh dobičkov, je bilo treba to po mnenju komisije upoštevati pri dejanski vrednosti ponudbe.

"Navedena klavzula učinkuje namreč tako, da so dobički preteklih let zajeti v kupnini. Posledično je dejanska vrednost ponudbe nižja za znesek, ki bi si ga družbeniki lahko izplačali kot dividendo," so pojasnili na mariborski občini in dodali, da je komisija zato ocenila, da ni mogoče doseči ciljev in programa prodaje, posledično pa predlagala ustavitev postopka.

Na občini so še povedali, da se bodo glede prodaje družbe v morebitnem novem postopku odločali po posvetu s finančnimi in pravnimi strokovnjaki. Najverjetneje bo pomembno vlogo pri odločitvi imelo tudi ustavno sodišče, ki mora preceniti ustavnost zakona o lekarniški dejavnosti, ki prepoveduje vertikalno povezovanje. Zahtevo za presojo ustavnosti je sicer vložila ljubljanska občina, ki si ne želi prodaje družbe LL Grosist.

Da je postopek prodaje Farmadenta že drugič prekinjen, so prejšnji teden prvi sporočili iz družbe Salus, ki je tudi vložila zavezujočo ponudbo.

Občine so prodajni postopek začele že leta 2017, a so ga tudi takrat predčasno zaključile, ker je vmes prišlo do spremembe lekarniške zakonodaje, s katero je bil podaljšan rok za prodajo do konca leta 2019. Da bi pritegnili več ponudnikov in posledično dosegli ugodnejšo ceno, so se odločili, da si vzamejo več časa in postopek ponovijo.

Prejšnja mestna oblast je zaključek prodaje načrtovala že lani, saj je v proračun že vštela 4,8 milijona evrov, kolikor znaša knjigovodska vrednost njenega 83,35-odstotnega deleža.