c S
Zaostanek na ljubljanskem CSD skoraj v celoti rešen 04.02.2019 13:16 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Zaostanek pri reševanju vlog, ki se je nabral na Centru za socialno delo Ljubljana so ga prerazporedili na druge centre, je skoraj v celoti rešen. V reševanju je še 165 vlog, pri katerih pa čakajo bodisi posamezna dokazila strank bodisi je stranka vložila dve vlogi in čakajo rešitev predhodne vloge, so za STA navedli na ministrstvu za delo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričakuje, da bodo preostale vloge rešene v kratkem, hitrost reševanja pa je odvisna od značilnosti primera. Centri te vloge rešujejo prednostno, so zagotovili.

Na centrih so se začele kopičiti nerešene vloge zlasti zaradi nove organizacijske strukture centrov, ki je začela veljati s 1. oktobrom lani. A medtem ko je bila večina v začetku decembra že brez zamud, je imel ljubljanski še približno 6000 nerešenih vlog, ki so jih prerazporedili po preostalih centrih. Na ministrstvu so sredi januarja napovedali, da naj bi na zeleno vejo prišli do konca januarja.

Centre bodo tudi kadrovsko okrepili z dodatnimi 73 zaposlitvami, kadrovski razrez pa je še v pripravi. Tako še ni znano, koliko novih zaposlitev bo dobil ljubljanski center. Z dodatnimi zaposlitvami bodo ob upoštevanju enakih meril pri vseh centrih okrepili zlasti tiste, ki so kadrovsko najbolj podhranjeni. Na ministrstvu so ocenili, da je bila na območjih Maribora in Ljubljane kadrovska podhranjenost nekoliko večja kot drugod.

Reševanje zaostankov pri reševanju vlog za socialne prejemke bo v četrtek sicer obravnaval odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Poslanci SDS so namreč zahtevali sklic nujne seje.